söndag 25 oktober 2020

TUPPEN MAURICE


                                      TUPPEN MAURICE FÅR FORTSÄTTA ATT GALA

Tuppar brukar gala, så gör även tuppen Maurice på ön Olèron utanför Frankrikes västra kust. Nu kan Maurice fortsätta att ge hals hur mycket han vill, för han och hans ägare har segrat i en rättslig tvist med grannar som har stämt dem för oljudet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alla uppskattar inte att  bli väckta tidigt på morgonen. Bland andra ett pensionärspar som köpt en semesterbostad i närheten och stämt Maurices ägare Corinne Fesseau för tuppens morgontidiga kuckeliku på den natursköna ön. Om Fesseau hade förlorat i rätten skulle hon få två veckor på sig att flytta på Maurice eller få honom sluta gala. Men nu behöver han inte tystas ner. Han har rätt att göra sig hörd enligt domstolsbeslutet.

Fallet har väckt stort intresse i hela Frankrike och många hävdar att stämningen är en del av ett större hot mot landets lantliga arv från turister som anses inte kunna förstå lantlivets förutsättningar. Grannparets advokat anser att argumentet om lantliv inte håller eftersom staden har 7 000 invånare. Enligt domen tvingas nu paret betala 1 000 euro i skadestånd till Corinne Fesseau. Maurice har blivit rikskändis på kuppen. T-tröjor med hans bild och texten "Låt mig sjunga" och "Team Maurice" säljer och 140 000 har skrivit under en namnlista för att stötta honom. "Det här är höjden av intolerans, man måste acceptera lokala traditioner", säger borgmästaren i samhället Saint-Pierre-Dálèron om stämningen.

Corinne Fesseau har tidigare försökt förmå Maurice att hålla näbben, bland annat genom att täcka över hans bur för att han inte skulle förstå att det blivit morgon. Men inget har hjälpt.

Flera andra konflikter har den senaste tiden bubblat upp i Frankrike mellan personer  som bor på landet och andra som semestrar där, Tidigare i år skrev Bruno Dionis, borgmästare i byn Gajac i sydvästra Frankrike ett öppet brev som försvarade kyrkklockor som ringer, kor som råmar och åsnor som skriar på landsbygden. Han har  bett regeringen att införa ljudet på landets lista över kulturarv.

Det här med tuppar kan vara en känslig sak i Frankrike av flera skäl. Frankrikes nationalsymbol har sedan tidigt 1800-tal varit den galliska tuppen (coq gaulois). Det har sina rötter bland renässansens kungar ur Valois- och Bourbon-ätterna, vilka ofta hade tuppen som en kunglig eller fransk symbol.


 I samband med franska revolutionen formaliserades symboliken på allvar, där tuppen även kom att symbolisera vaksamhet. Tuppsymboler blev allt vanligare, på medaljer och på mynt.

Napoleon I ansåg dock att en tupp inte passade som symbol för ett kejsardöme som det franska, men symbolen återkom genom militära direktiv i samband med 1830-års franska revolution.

Underlag: SVT Nyheter, SvD och Wikipedia.




 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar