lördag 10 oktober 2020

NÄTBEDRAGARE


Det finns tydligen inga gränser för vad dessa skojare och bedragare ute på nätet kan hitta på för att lura av folk pengar. Vi är flera i Sherwoodskogen som har bevittnat några exempel på det här och också i något fall varit nära att bli fast i en sådan fälla. Dom dyker till exempel upp bland e-mailen. Det ser oskyldigt ut, men skoj och bedrägeri är det som regel. Det enkla tricket är ju att erbjuda gåvor och priser: "Gratulerar. du har vunnit en i-phone". Det visar sig snart att med "gåvan" följer ett kostsamt abonnemang med lång uppsägningstid. Det finns ju ingen som erbjuder gåvor och förmåner av vänlighet. Det handlar alltid om dolda och kostsamma åtaganden som drabbar mottagaren.
Ett praktexempel på en skumraskaffär dök upp hos en av oss här i Sherwoodskogen för en tid sedan. Upplägget som presenterades på ett e-mail började med ett meddelande att en av oss utsetts av Microsoft till pristagare bland alla de som skrivit något på nätet. Priset var häftigt tilltaget, 100 000 dollar! Telefonnummer till Microsoft i England var bifogade så att man skulle kunna kontrollera äktheten i det hela och även telefonnummer till den agentur som skulle överlämna priset. Men bedragarna förfogade över alla dessa telefonnummer och ringde man till något spelade man upp ett välregisserat spel för att skapa trovärdighet. Agenturen påstod sig vara redo att sända prispengar, ett diplom och en prispokal vid en noga angiven tidpunkt. Strax före den tidpunkten ringar man och säger att alla som inte är brittiska medborgare måste betala omsättningsskatt på gåvobeloppet och dessutom tullavgift, tillhopa 30 000 kronor! Så var det med den vinsten! Kanhända hade man provat det här konceptet på många och kanske rentav fått napp någonstans.


För en tid sedan fick vi ett meddelande via mail att en av oss hade paket att vänta men att försändelsen var otillräckligt frankerad och därför kvarhållits av PostNord på postterminalen i Göteborg. Mottagaren uppmanades därför inbetala resterande porto 20 kronor till ett angivet konto, därefter skulle PostNord leverera paketet. En kontroll med PostNords kundtjänst visade att detta var en stor  bluff. Flera tusen personer hade fått denna uppmaning att betala. Det kunde ha blivit mycket pengar till skurkarna om alla betalat.

En lärdom som vi alla måste dra är ju att aldrig lita på erbjudanden som kommer den vägen. Seriösa erbjudanden meddelas alltid en mottagare på andra sätt och inte via e-mail.

Det finns till och med presidenter nu för tiden som uppträder som lögnare och bedragare ute på nätet utan att skämmas.

Underlag: Egna erfarenheter
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar