söndag 11 oktober 2020

KÖ I ICA-AFFÄREN


 Det är en solig sensommardag i ICA-affären i Höganäs. En ung man som handlar mat märker att en intensivt stirrande äldre dam verkar följa efter honom i butiken. Han förflyttar sig till nästa gång i ett försök att bli av med henne, men hon följer efter på lagom avstånd - men fortsätter att stirra. När han är klar råkar han hamna bakom henne i den enda öppna kassakön. Hennes vagn är överfylld med varor men han har bara handlat några småsaker. Hon fortsätter att stirra sorgesamt och han känner sig illa till mods. Till slut säger hon:

- Du får ursäkta mitt stirrande, men du förstår, du är på pricken lik min son som gick bort för knappt två veckor sedan. Han nickar och försöker se medlidande ut. Men hennes tårar faller och hon snörvlar:

-Du ser precis ut som honom. Han nickar igen, vänder sig bort och försöker koppla bort det hela. Men när kassörskan packar ihop damens varor längs fram på bandet, vänder hon sig återigen, lutar sig fram emot honom och viskar:

- Skulle inte du kunna säga:"Adjö, mamma", när jag går, för min skull? Motvilligt, mest för att bli av med henne, går han med på det hela. Hon ger honom ett tårfyllt leende, vinkar med smärta i rörelsen och rullar ut sina tre tunga kassar.

-"Adjö mamma", ropar han kärleksfullt och vinkar tillbaka. En känsla av att ha gjort en riktigt god gärning strömmar igenom honom och han märker knappt när kassörska slår in hans varor,när hon säger:

- Det här blir nio hundra kronor. Men. säger han, det måste vara något fel, jag har ju bara köpt några småsaker. Kassörskan svarar:

- Din mamma sa att du skulle betala hennes saker också.


HÄR ÄR DET LÄGE FÖR EN LIMMERIK.


I Höganäs finns inga Konsumaffärer kvar sedan tio år tillbaka.

KOSUMFÖRESTÅNDAREN I  FREDERIKA

En Konsumföreståndare i Frederika

han bjöd sina kunder på fika

dom fick två koppar var

så dom skulle bli kvar

men sen gick dom och handla på ICA.


Underlag: Bl a Urban Legends av Claes Nordenskiöld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar