onsdag 30 mars 2022

APRIL




 I april gläder vi oss åt barmarken, fröjdas åt blåsipporna, tvättar fönster, firar påsken, äter ägg, barnen klär ut sig till påskkärringar och far iväg till Blåkulla, vi gör en valborgseld av alla pinnar och kvistar och tränar på Vintern ra...

Dagen är över fjorton timmar lång i Skåne, nära femton i Svealand och gott och väl sexton timmar i det snöiga Lappland.

Ingen vet varifrån månaden fått  sitt namn. Någon romersk gud som hetat något som liknar april tycks aldrig ha existerat.

POESI OM APRIL

SNOKEN
Snoken vaknar snorig och kall.
Då är den långa vintern all.
Ledbruten är han och stel och moloken
och ingen kommer med kaffe till snoken.

SPELANDE VIND
Spelande vind över isfritt hav
vårväder, vårsol, april!
Men somliga undrar var lyckan blir av
och varför den aldrig syns till.

TÄNKVÄRT



¤ Deng Xiaoping
Mer arbete betyder större framsteg. Men framsteg innebär emellertid också mer arbete.

¤ Max Pallenberg
Argument gör lika lite nytta mot fördomar som chokladkakor mot förstoppning.

¤ Leonardo da Vinci
Den som för fram ett argument och med det hävdar sin auktoritet använder inte sin intelligens: bara sitt minne.

¤ Alec Guiness
Den som kommer med ett dåligt argument bekämpar man bäst genom att låta honom prata på.

¤ Benjamin Disraeli
Det är min plikt att erbjuda mina motståndare argument men inte förstånd.



APRILIS
April månad säger:
April månad kallar man mig,
Att plöja och så lärer jag dig.
Jag åder slår min median,
så jag min sundhet hava kan.

I april månad skall man bruka en god drick som gifver människan ett sunt lif. Rättika och Kabutz skall man icke överflödigt bruka, för de giva flott. Uti Oxen är det godt att göra bröllop, att afvänja barn, att bygga, köpa och sälja, gott är även att så och plantera.

OM APRIL OCH VÄDRET
Om det påskedag regna vill
Litet foder blifver det året till,
Men blifver det samma dag skönt väder,
Mycket smör det året kommandes är.
Det är godt att den dagen barn afvänja
Sedan de i fullan tid har diat sin mors spena.
I Guds namn skall allt begynna
Så man till gudsfruktan och lärdom må skynda.




Ett glädjande besked i närtid för svenska folkets del fick vi för några dagar sedan. Den svenska planen för återstart efter Coronapandemin har fått grönt ljus från EU. Det innebär att Sverige får 34 miljarder kronor för stimulansåtgärder. I EU-potten fanns ursprungligen 700 miljarder, hälften som lån och hälften som bidrag. För svensk del handlar det om bidrag, vi har inte ansökt om något lån. En första utbetalning väntas under hösten.
Kriget i Ukraina har varit den dominerande frågan hela april och kommer väl så att vara länge till. Eftersom Rysslands framgångar i kriget har varit måttliga och stundtals uteblivit har Putin övergått till skoningslös bekämpning av Ukraina med flyg, artilleri och missiler. Målen har företrädesvis varit civila: bostadsområden, sjukhus, skolor och kommunikationer. De civila offren har varit många, och kan räknas i tiotusentals. Enligt FN-uppgifter är över 10 miljoner ukrainare, främst kvinnor och barn, på flykt inom landet eller till grannländerna.
Sannolikt är båda sidor uttröttade efter en månads strider. Den ukrainska sidan har fått och får stora tillskott av lättare vapen. Det finns tecken som tyder på stora ryska problem när det gäller såväl ammunition som mat och annat underhåll. Enligt amerikanska uppgifter har man skjutit slut på sina medeldistansrobotar för markmålsbekämpning, ca 14 000. Ny tillverkning och tillförsel är svår att  åstadkomma, bl a mot bakgrund av alla sanktioner som nu slår hårt mot Ryssland. Kinas villighet att bistå Ryssland med vapen och annat underhåll är för närvarande osäker.

Båda parter tycks i det här läget vara villiga att förhandla i någon form. Ryssland har redan deklarerat att man avser lätta på anfallstrycket i riktning mot Kiev. Vad det ryska löftet innebär återstår att se. 
Hela världen, i synnerhet Europa, väntar nu i spänning på om det blir någon fortsättning  på den förhandlingsvilja som tydligen föreligger på båda sidor.

Bloggredaktionen tackar alla läsare för det intresse ni visat för vår blogg. Vi har snart haft 200 000 besökare, så gräset  i Sherwoodskogen börjar bli ordentligt nertrampat.
Ett särskilt tack riktar vi till redaktionsfilialen på Torö, som medverkat i framtagandet av  mycket av det bakgrundsmaterial som utnyttjats.

VÅRA ALLRA BÄSTA HÄLSNNGAR
Robin och Marion


Underlag: Alt Henrikson (poesin)
                  De äldste i Sherwoodskogen
                  Cirka Nitti i Nikkaluokta (Bondepraktikan)






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar