söndag 27 mars 2022

KUNGEN FICK PUTIN ATT SKRATTA


BILDER SOM TALAR!
Bloggredaktören påminner sig en historia som hovkrönikören Herman Lindqvist berättade för en del år sedan. Den kanske kan passa nu? 
Det var då kung Carl Gustaf skulle fylla 60 år. Herman höll då på med att skriva en bok om kungen och hade av det skälet avtalat om ett tiotal möten med kungen som berättade fritt ur hjärtat om statschefer han mött.
Först den gamle och trötte Brezjnev, som ville att kungen skulle röka en cigarett i limousinen, så att Brezjnev kunde andas in röken. Hans läkare hade förbjudit honom att röka. Den unge Carl Gustaf rökte  Gaulloise på den tiden. Han tände en cigarett och blåste röken på Brezjnev som tacksamt andades in den.

Så var det Putin. Kungen mötte den nye ryske statschefen i november 2001. De skulle samtala i Kreml, i ett rum som påminde om en gravkammare, berättade kungen. Allt var stelt. Stenansiktet Putin kom in, satte sig och stirrade på Sveriges statschef. Då, berättar kungen, "fick jag impulsen att jag måste få honom att skratta". "Så jag sa: Jag blev nyligen medlem i det exklusiva sällskapet International Cake Society,, sammansatt av alla dem som fått en tårta i ansiktet. Har president Putin fått det?"



Kungen berättar att Putin stirrade först några sekunder i häpen tystnad, "sen exploderade han i skratt, han skrattade så han höll på att ramla av stolen. Livvakten öppnade dörren och tittade in. De kanske aldrig hört honom skratta."
Kung Carl Gustaf hade då några månader innan fått en tårta i ansiktet under ett officiellt besök nära Varberg. Det var en 16-årig yngling som hade genomfört tårtattentatet. Han hade smugit sig på kungen bakifrån innan livvakten hann ingripa.
Ynglingen fick dagsböter. Vad en rysk attentatsman hade fått för straff i samma situation kan man bara spekulera om.


                                           Kan det kanske ha varit den här tårtan?


































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar