onsdag 2 mars 2022

Myten om Putin



  EFTER BARA NÅGRA DAGAR VAR MYTEN OM PUTIN RASERAD
Tyranner får ofta en närmst mytisk aura. Härskare i den gamla tiden sågs gärna bokstavligen som gudar. Furstar som Fredrik Barbarossa och Karl den store omsusades efter sin död av uråldriga myter om att de bara sover djupt inne i klippan för att en dag, när deras stund är inne, träda fram igen.
Omkring 1940 , när den tyska armén lade Europa under sig, var det svårt att se Adolf Hitler som möjlig att besegra. Vem kunde stå emot hans militärmakt, världens mest moderna och skoningslösa?

Vladimir Putin har väl aldrig setts som vare sig gudomlig eller oövervinnerlig. Men han har omgärdats av en särskild mytbildning. Han har beskrivits som den förre KGB-agenten, mästertaktikern, schackspelaren som alltid ligger steget före och som iskallt manövrerade ut sina motståndare. Tjetjenien, Georgien, Krim , östra Ukraina, Syrien - vem kunde stå emot, i synnerhet som Putin samtidigt stöpte om den föråldrade och eftersatta ryska armén till en väloljad mördarmaskin. På bara några få dagar har Putin nu slagit sitt eget rykte i spillror.
Kreml  har målat upp en bild att det är Ukraina som hotar Ryssland med Natomedlemskap och upprustning. Inför anfallet ville Putin få världen att tro att just när Ryssland och Belarus samlade en gigantisk militärmakt vid gränsen för "övningar" - just då skulle Ukraina provocera med ett anfallskrig!
Lögnerna gjorde det uppenbart, för den som till nöds ännu tvivlade, att det är omöjligt att tro på någonting som kommer från Kreml.

Och den moderna ryska armén? Efter en dryg vecka har Putin ännu inte nått avgörande militära framgångar. Kanske beror det på underskattning? Men omvärlden har sett hur ryska soldater, bara pojkar, deserterar och lämnar sina fordon, ofta utan bränsle. Nu kommer farhågorna att Putin ska återgå till taktiken från Tjetjenien och Syrien och börja bombardera ukrainska städer, där civilbefolkningen är kvar, från luften med bomber, raketer och missiler .
Inte heller i pr-kriget ser Moskva ut som en vinnare. Samtidigt som en virusrädd president tog emot sina besök vid ett bord stort som en landningsplats för helikoptrar och kallar han Ukrainas regering "narkomaner och nazister" sände Ukrainas judiske president Volodymyr Zelensky ut sina tal från Kiev och vann världens hjärtan med mod och humor.


Förutom de massiva problemen i Ukraina har Putin åstadkommit fler felkalkyler än någon trodde var möjligt. EU, tidigare splittrat, har nu åstadkommit blytunga ekonomiska sanktioner som svar på kriget.

Underlag: Ledare DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar