tisdag 15 mars 2022

PUTIN KOMMER ATT FÖRLORA


Historikern, akademiledamoten och författaren Peter Englund skrev i DN:s kulturbilaga i söndags en artikel om Kriget i Ukraina. Hans sammanfattade synpunkter på Putins krig mot Ukraina är sammanfattade i artikelns inledning och avslutning:

VLADIMIR PUTINS INVASION AV UKRAINA ÄR DET STÖRSTA STRATEGISKA MISSTAGET AV EN STORMAKTSLEDARE SEDAN ADOLF HITLER FÖRKLARADE KRIG MOT USA 1941.

"De skapar en öken och kallar det fred". Orden är den romerske historikern Tacticus, och beskriver tillståndet på 80-talet e Kr i det vi nu kallar Skottland, efter den romerska invasionsarméns härjningar. Är det detta som väntar Ukraina? Underkastelse genom förstörelse?
Det förtvivlade läge som ukrainarna befinner sig i har för övrigt ekon i den här texten av Tacticus. Den mäktiga romerska armén hade invaderat och pressar högländarnas stammar tills de bokstavligen talat har ryggen mot havet år 84. Tacticus berättar att en skotsk ledare Galgalus håller ett tal. Han manar sina krigare till motstånd och varnar för romarna och deras förtryck. De rövar, dödar, stjäl och ljuger. Det imperium de skapar är en öken som de kallar för fred. All den här vältaligheten var förgäves, romarna vann och skottarnas stammar splittras. Hela Britannien var på väg att bli romerskt. Men något händer, oklart vad, romarna försvinner. Tacticus skyller på dåliga beslut av kejsaren Domitianus i Rom.

Vid det här laget står det klart för de flesta av oss att historien om Putins invasion av Ukraina också är historien om en kedja av underskattning, misstag och felbedömningar. Han underskattade också gravt den ukrainska viljan till motstånd samt västländernas förmåga till snabba åtgärder. Kanske trodde han också på sina egna trollarméers tjat om väst som fegt, deras svaghet och bekvämlighet och oförmåga att fatta beslut etcetera? Putinkramande idioter i väst skulle ge honom understöd i proportion till vad han lagt ut för att köpa deras tjänster, men inga pengar kommer. Han misstog sig också när det gällde de sanktioner som väntade. Han förstod att oligarkerna kunde förlora en och annan lyxjakt men anade inte att han skulle berövas två tredjedelar av valutareserven på 600 miljarder dollar och som var tänkt att göra Ryssland okänsligt för sanktioner.
Han felbedömde den egna militära förmågan och missbedömde totalt den ukrainska försvarsförmågan. Nu överväger han att rekrytera soldater från Syrien, en totalkollaps för den ryska stridsmakten, och moralen. En militär konfrontation med väst skulle bli förödande för Putin,
På 90-talet och kanske på 00-talet fanns det kanske de som i Ryssland kunde se ett stort och vänligt land, vackert här och var. Men ingen vill komma dit längre. Landet har hamnat i klorna på tjuvar, gangstrar och gamla KGB-agenter.  Oligarkerna bygger upp sina förmögenheter med stulna ryska resurser, ivrigt påhejade av Putin. I dag har Ryssland blivit ett av de mest korrupta och ojämlika länderna i världen. Politikerna styr hela rättsväsendet. 500 familjer äger mera än hela resten av befolkningen tillsammans.
Landet styrs av ett gäng kleptokrater med Putin i spetsen. Av alla pengar som på senare år östs över krigsmakten har stora dela på något sätt ändå hamnat i skatteparadis runt om i världen. Bristerna i material och utrustning märks nu. Man måste på något sätt kunna inta Kiev, annars förlorar man kriget.

Jag är säker på, säger Peter Englund, att det inte finns någon väg tillbaka för Ryssland. Alla broar till en ekonomisk, politisk och kulturell modernisering av Ryssland är nu brända. Med det här orimliga broderkriget mot Ukraina som ursäkt har de sista gliporna av öppenheten murats igen. På två veckor har Putin lyckats rasera 30 år av ekonomisk framgång. I stället skådar vi nu en alltmer nervös och skuggrädd diktator.
Vad Putin måste besinna är att all galenskap han hittat på så småningom kommer att slå tillbaka mot honom själv och det ryska folket.

VLADIMIR PUTINS INVASION AV UKRAINA ÄR DET STÖRSTA STRATEGISKA MISSTAGET AV EN STORMAKTSLEDARE SEDAN ADOLF HITLER FÖRKLARADE KRIG MOT USA 1941.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar