fredag 25 mars 2022

SVERIGE TAR STÄLLNING

 NU TAR SVERIGE STÄLLNING PÅ RÄTT SIDA
  • DE BOMBAR VÅRA SJUKHUS OCH SKOLOR. UKRAINAS PRESIDENT  VOLODYMYR ZELENSKYJ TALAR INFÖR SVERIGES RIKSDAG.

Man behöver inte vara på plats för att känna stämningen i plenisalen på torsdagsförmiddagen. Den andäktigs tystnaden, talmannens allvarsamma presentation - "en sann ledare i denna mest avgörande tid"- och så ledamöterna som reste sig för att applådera gästen på länk ifrån kriget, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj .

Presidentens tal gick i tacksamhetens tecken. Han tackade Sverige för att vi står tillsammans med Ukraina i dess kamp för frihet. Han tackade för att vi är ett av de länder som gett starkast stöd i kampen mot Vladimir Putins invasion. Han tackade för att Sverige var ett bland de första som kom till Ukrainas försvar.


Dessa tongångar är inte alldeles bekanta för svenska öron. Vi ställde oss neutrala när Hitlers Tyskland och Stalins Sovjetunionen på samma sätt som Putins Ryssland angrep sina grannländer för att hamra dem till underkastelse. Vi åberopade "alliansfrihet i fred syftande mot neutralitet i krig" genom kalla kriget, då västs demokratier stod emot det kommunistiska förtryckets Sovjet med dess satellitstater. Nu vågar vi ta ställning, inte bara med ord utan också med materiel och vapen.

Så sent som på onsdagen beslöt regeringen sända ytterligare 5000 pansarskott till Ukraina och på torsdagen aviserade såväl statsminister Magdalena Andersson som utrikesminister Ann Linde om svenskt stöd till återuppbyggnad av det sargade landet. Vi står nu på rätt sida, vi gömmer oss inte bakom andra. För detta blir vi visserligen måltavla för missnöjda och hotfulla ord från angriparen, men vi får också den angripnes tacksamhet. Vi får vara stolta.

President Zelenskyj talade om hur de ryska trupperna inte gör åtskillnad mellan militära och civila mål, hur de bombar och beskjuter skolor, universitet, kärnkraftverk, lager för mat och medicin. Men hans tal kretsade inte bara kring det nattsvarta nuet utan också - vilket är remarkabelt - kring en ljus framtid. Putins krigsbrott måste bestraffas, och Ukraina måste byggas upp igen. där inbjöd han svenska företag, arkitekter, den svenska staten. Det blir, sa presidenten, ett historiskt projekt. Ukraina var ett vackert land. Efter Putins terrorbombningar kommer det att krävas stora insatser för att det ska resa  sig igen.

Men för att vi ska komma till de stora insatserna, till framtiden, krävs först stor uthållighet i nuet. Ukrainas förmåga att klara kriget vilar på tre pelare: ukrainsk uthållighet, tillgång på vapen och sanktionerna. Vårt budskap är att vapen måste levereras och sanktionerna skärpas. "Sanktionspaket måste komma varje vecka, ingen rysk olja, inga ryska fartyg till svenska hamnar, den ryska krigsmaskinen måste skäras av", poängterade Zelenskyj till riksdagsledamöterna. Sanktionerna kan innebära obehag för företag och människor i väst, men Putin måste stoppas till varje pris. Ingen vet vilka ambitioner den mannen kan ha.

Underlag: Ledare DN 25 mars.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar