onsdag 23 mars 2022

NAVALNYJ DÖMS IGEN

Den nya domen mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj - nio års fängelse - är ett beställningsverk byggt på fabricerade anklagelser. Den är också en varningssignal till alla ryssar i ett läge då Putins krig förvandlar landet till ett allt mer totalitärt samhälle.

Under Stalins skenrättegångar på 1930-talet tvingades de åtalade att under förödmjukande former "erkänna" sina brott. Sedan dömdes de till döden.
Tisdagens rättegång förde tankarna till denna mörka epok i Rysslands historia. När den åtalade Navalnyj, efter ett års inlåsning, åter igen framträdde offentligt var det som en skugga av sitt gamla jag.


Han var likblek, fårad, mycket magrare än förut. Den 45-årige politikern och bloggaren såg ut att ha åldrats fem år sedan i fjol.
Men till skillnad från dem som Stalin rensades ut under Moskvarättegångarna 1938 höll Navalnyj  fast vid sin kritik mot regimen. När han härom dagen fick tillfälle att uttala sig inför domstolen tog han tillfället i akt att fördöma kriget mot Ukraina - det som i Ryssland inte får kallas för ett krig.
 -Följden av kriget kommer att bli ett sammanbrott, vårt land kollapsar. Det låter alldeles galet, men det gör ju också frasen "rysk-ukrainska kriget", sa han.

Navalnyj döms inte heller till döden, utan till nio år - som av allt att döma läggs till de två år han redan är dömd till - i högsäkerhetsfängelse. En påföljd som hans medarbetare befarar kan bli ett dödsstraff, eftersom de misstänker att han mördas i fängelset.
Anklagelsepunkterna, förskingring och förolämpning av en veteran, är så uppenbart fabricerade att det är meningslöst att ens försöka förklara hur åklagaren har tänkt ut dem.
Ryska domstolar har under Putins styre förlorat det lilla oberoende de möjligen hade förut. Och i detta fall har domaren,  Margarita Kotova agerat på direkt order uppifrån. Navalnyjs antikorruptionsorganisation har med hjälp av telefonregister kunnat visa hur hon under pågående rättegång flera gånger talat med en tjänsteman i presidentadministrationen. Vid flera tillfällen har Kotova avbrutit förhandlingarna, gått in på sitt rum och talat med denne man, för att sedan gå in och uttala sig inför rätten.

Med andra ord det handlade om en "telefonjustis" -att domare fick instruktioner från partiet hur han skulle döma. I särskilt högprofilerade fall kunde instruktionerna komma från högsta ort, från Stalin själv. Ungefär som nu, med samtal från maktens högborg i Kreml.
I ett läge där Ryssland allt mer liknar Stalins Sovjetunion är domen mot Navalnyj  en signal från Putin till alla ryssar: minsta invändning mot landets ledning är nu liktydigt med förräderi, och kommer  att straffas hårt.

Underlag: Ingmar Nevéus, DN Nyheter

















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar