lördag 12 mars 2022

RYSSLAND - ETT NYTT NORDKOREA


 PUTIN GÖR RYSSLAND TILL ETT NYTT NORDKOEA I EUROPA

Nej till kriget, stod det på plakatet son barnen hade ritat. Tillsammans med sina mödrar hade de lagt det utanför Ukrainas ambassad i Moskva. Det räckte för att polisen skulle slå till, berättade DN:s  Anna-Lena Laurén i förra veckan.
Sedan dess har repressionen av dem som vil protestera mot kriget - eller bara konstatera fakta, att det pågår ett krig - ökat dramatiskt.
Flera oberoende ryska medier har stängts ner. I lördags trädde en lag i kraft som gör det straffbart att beskriva kriget som just ett krig. Det har fått bland annat BBC att lämna landet. Facebook har blockerats.
Sanningen har länge levt farligt i Vladimir Putins Ryssland. Desinformation och propaganda har utgjort centrala redskap för maktutövningen. Obekväma journalister hotas och mördas. Nu får sanningen inte längre uttryckas alls.
Vägen mot en hård diktatur påbörjades på allvar efter parlamentsvalet 2011, som präglades av fusk. Demonstrationer slogs sedan brutalt ner.
Sedan dess har förtrycket succesivt ökat.  I och med parlamentsvalet i höstas stod det klart att processen nått sitt mål. Oppositionsledaren Alexej Navalnyj hade först förgiftats sedan fängslats. Hans rörelse förbjöds. Demokratin fungerade inte längre ens som kuliss.
Etableringen av ett envälde har uppenbarligen varit Putins plan. Processen har pågått mer än ett decennium. Tumskruvarna drogs medvetet åt under åren som ledde fram till invasionen. Vad han inte räknat med var den isolering från omvärlden som följt därefter.

Putins mål var att snabbt besegra Ukraina. Väst , förväntade han sig, skulle inte hinna svara med hårda sanktioner - Europa skulle vara för splittrat för att hinna komma till skott. Moskva skulle ha fortsatt tillträde till internationella finansmarknader och handelssystem. Han hade fel.
Ukrainarna har stått emot. USA och Europa reagerade snabbt och hårt. Den ryska centralbankens tillgångar har frysts, liksom oligarkernas. Företag efter företag har avslutat sina affärer med Ryssland. Någon väg tillbaka till den europeiska värmen finns inte för Putin efter den  fullskaliga invasionen, i synnerhet inte efter alla rapporter om bombade bostadshus, skolor och sjukhus.
I och med invasionen har han istället rest en ny järnridå, på den ena sidan ett demokratiskt Europa på den andra ett nytt Sovjetunionen? Ett  nytt Nordkorea, totalitärt, isolerat, utblottat.

Men Ukraina håller fortfarande emot. Det rapporteras om låg moral hos de ryska soldaterna, Rysslands ekonomi står på randen till kollaps.
En liten grupp män ur militären, säkerhetstjänsten och den ekonomiska eliten håller Putin om ryggen. Nu är deras dollarkonton frysta och den enda vägen framåt går via illdåd i Ukraina och på hemmaplan.
Även för dem utan moraliska skrupler borde deras agerande bli allt mindre attraktivt.

Underlag: Ledare DN 8 mars 2022.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar