fredag 25 mars 2022

UKRAINA HYLLAS MED NYA GATUNNAMN



 Allt fler städer byter nu namn på just de gator där Rysslands ambassad råkar ligga. I Vilnius, Litauen, finns numera Ukrainska hjältars gata. Albaniens huvudstad Tirana får Fria Ukrainas gata, i lettiska Riga är Självständiga Ukrainas gata på gång och i Oslo får ryska diplomater snart speja ut över Ukrainas plass.
Borde Stockholm göra samma sak? Ryska ambassaden ligger i dag på Görwellsgatan - mitt emot DN för övrigt. Gatan har sitt namn efter biblioteksmannen Carl Christoffer Görwell och dennes identiskt benämnda son, arkitekt. Deras storhetstid ligger mer än 200 år tillbaka i tiden. Det är tveksamt om de har supportrar eller släktingar som skulle sörja ett namnbyte. Besked i frågan skall komma i början av april efter ett extra sammanträde med namnberedningen i Stockholm stad, skriver tidningen Mitti. Den grönblå majoriteten i stadshuset är positiv till att gatan, eller någon annan i närheten, byter namn.

Man kan tycka att detta är futtiga och fåniga symbolhandlingar för att hedra Ukraina i dess obeskrivliga modiga frihetskamp. Att det är en stads version av att sätta ett blågult band på jackan och tycka att man gör en insats, när man inte har råd att skänka pengar eller mod att själv resa till Ukraina och ställa sig i vägen. Men då bör man minnas att symboler kan vara allt annat än futtiga. Ofta har de stor kraft.
När nazisterna bestämde att judar i det ockuperade Danmark måste bära Davidsstjärnan
på armen var kung Christian den första om tog på den., varpå de tyska bestämmelserna omedelbart ändrades. Se där en symbol så stark att den kommit att definiera danskt motstånd mot judehat - trots att den säkerligen inte ens är sann.

Visst har man en känsla att varje namnbyte är ett litet nålstick i pälsen på den grymtande koloss som är Putins ryska makt. Visst skulle det värma och veta att ryska diplomater varje gång de hoppar in i en taxi eller skriver sin adress, måste de förhålla sig till begreppet "Ukrainska hjältar".
Det är små saker, men vi är små.
Det är så lite vi kan göra, så låt oss göra det.

Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar