Månadens gamla namn är Vintermånaden.
MORGON I NOVEMBER
Olust står målad i dragen.
Man håller sig lätt för skratt.
Piggnar man till frampå dagen
så är det redan natt.
Alf Henrikson
DAGSLJUSET
Varar åtta timmar i Skåne, sju timmar i Svealand, mellan fyra och fem timmar i Lappland.
MEDELTEMPERATURER
Är nästan omöjliga att ange nuförtiden. Det blir varmare och varmare. De här siffrorna är några år gamla och gäller för november:
Stockholm + 2,8 grader
Södra Skåne + 5,0
Piteå - 2,8
Kiruna - 6,8
Karesuando - 7,3 grader
ALLA HELGONS DAG, 1:A NOVEMBER
GRAVSMYCKARDAGEN
Ljuslågor brinner på gravarna
för de bortgångna innehavarna.
Dessa kan svårligen se dem
och livet kan ingenting ge dem.
Så ljusen är till för de levande
som söker ett svar på frågorna.
Osäkra, hjälplösa, trevande
tänder de lågorna.
Alf Henrikson
ANDERS
Ska man läsa om Bondepractican.
"Om Anders (30 nov) braskar ska julen slaska".
Men slaskar Anders blir det grant julväder, men inte bara då enligt Bondepractican:
"Om stubben bär hatt (snö) Andersmässonatt, är vintern satt och står sig till Vaffenatt" (Vårfrudagen , 26 mars).
SNÖ OCH IS
Är omöjligt att sia om numera. Enligt en årspraktika från 1995 ligger snön i Stockholm 95 dagar ! Samma gäller ju för isläggning. Den inträffar allt senare, längre söderut inte alls.
INSEKTER OCH SMÅKRYP
De som genomgår fullständig utveckling från ägg till larv och puppa kan övervintra, för övriga innebär kylan massdöd. De sociala och samhällsbyggande insekterna övervintrar vanligen som befruktade honor. Bin och myror bygger fleråriga bon och lever gott under vintern. Humlor och getingar lever bara från vår till höst. Övervintrar gör bara befruktade honor.
MÅRTEN
11 november är en märkvärdig dag.
"Går Mårten på isen, trampar julabocken i fisen".
Den egentliga vintern ansågs börja med Mårten. Den dagen kom ofta en köldknäpp, i Skåne kallad Mårtensknuda. Efter den dagen skulle vädret bli kallare och ruggigare.
Mårten var också den stora slaktaredagen: "På denna dag slaktar man kor, oxar och svin. Hänger en del till rökning och saltar ner en del till vinterförråd. Härvid förser man sig med allsköns sovel, som höns, gås, anka och korv, allt upplagt för riktiga höstablodsfester".
FLYTTFÅGLARNA
I november har två tredjedelar av alla svenska fågelarter flugit söderut. De som överlever återvänder troget. En tydlig tendens är att allt fler icke insektsberoende fågelarter blir "stannfåglar", i varje fall i södra Sverige.
VILTSTAMMEN
Antalet älgar har minskat med 30 procent på 10 år. 2022 hade vi runt 275 000 djur. Omkring 70 000 får skjutas. Vargar ska finnas mellan 170 och 270, säger riksdagen. Det finns cirka 415. Omkring 75 skjuts varje år. Antalet brunbjörnar beräknas till 2800. Minst 1400 behövs för artens säkra överlevnad. Några andra djurarter som jämförelse:
Dovhjort ca 39 000
Kronhjort ca 8200
Rådjur, flera hundra tusen, 115 000 fälldes 2022.
Lodjur ca 1250
Vildsvin ca 300 000. Jakt är numera tillåten större delen av året.
FISKET
I Östersjön och Bottenhavet har stora trålare "dammsugit". Knappast någon fisk finns kvar. EU har beslutat om nya kvoter, alltför höga, tycker svenska och finska fiskare. Vi saknar vår strömming. Trålarnas jättefångster blir som regel djurfoder, eller mat till norska laxodlingar. I september kunde vi konstatera att kvarvarande strömming inte ens räckte till Ulvöns och andras surströmmingsförsäljning. Där går gränsen tycker många.
Vi tackar alla våra läsare för visat intresse under månaden som gått och vi tackar Torö-redaktionen för alla era fina bidrag. Vi syns och hörs i november.
Många hälsningar till er alla.
Robin och Marion