fredag 6 oktober 2023

RIK OCH SYMPATISK?


 MANNEN SOM VISAR ATT DET GÅR ATT VARA RUSKIGT RIK OCH SYMPATISK

Världens rikaste man, Elon Musk, ägnar sig åt att förlöjliga Zelenskyjs kamp mot Ryssland.
Ständigt möts vi av nya rubriker om hur svenska friskoleägare skor sig på skattekronor. Och Ebenezer Scrooge i Dickens julsaga behöver möta andar för att sluta vara snål.
Men måste verkligen rikedom korrumpera sinnet?
I en färsk DN-intervju med Åhléns vd Ayad-Al-Saffar framstår det snarare som tvärtom (DN 2/10).
Han berättar att han kom till Sverige och ville bli rik. Samtidigt har han inte bara en vision för sig själv, utan för hela samhället. Äntligen en ruskigt rik person som framstår som sympatisk.

Det har länge talats om "butiksdöden". Bara under 2021 minskade antalet kedjebutiker med 520 stycken - hela 3 procent av beståndet på bara ett år. Samtidigt som lokaler gapar tomma i stadskärnorna breder ett annat ont ut sig, stora köplador utanför staden som bäst  nås med bil.




Det är lätt att säga "Om folk velat handla i butikerna i stan i stället hade de gjort det". Men jag vägrar att tro att de vill ha dessa stora komplex utan fönster.
För det är inte en osynlig hand som lett utvecklingen. Medan politiker under 1900-talet lade möda på att spränga sönder de gamla stadskärnorna såg lågprisföretagen en framtid där de kunde locka ut konsumenterna att handla på mark som var billigare att hyra. När väl ett Ikeavaruhus eller en stor livsmedelsaffär var på plats utanför staden följde andra butiker efter.

Det handlar om stadsplanering. Kommuner har sålt ut åkermark billigt i hopp om arbetstillfällen och samtidigt gjort innerstäderna till stora parkeringsplatser.
Men vinden kan vända.
Al-Saffar har som vision att öppna varuhus i "varenda stad i Sverige". När en större aktör, som Åhléns, etablerar ett varuhus mitt i Centrum kommer sannolikt fler konsumenter att röra sig där, med resultat att också andra butiker lättare går runt. Kommers i en stadskärna kan handla om mer än att konsumera. Du kan konversera en stund med kassörskan. springa ihop med en före detta granne, känna dig som en människa snarare än ett betalkort.

Det är lätt att vara misstänksam mot de riktigt rika, vilket i en del fall till och med är befogat. Ayad-Al-Saffar bär ett osvenskt lycksökeri, men samtidigt ett värdigt patos. Åhléns vd vill bli ihågkommen som "killen som gav liv till små städer i Sverige", och skulle kunna motverka decennier av förstörelse av svenska städer.
Det här är en av kapitalismens största fördelar: Människor med ambitioner och penninghunger förändrar inte bara sin egna liv till det bättre - de ger hela samhället en skjuts i rätt riktning.

Underlag: Max Hjelm, ledarskribent DN.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar