onsdag 18 oktober 2023

ETT AV VÄRLDENS FARLIGASTE DOKUMENT


 HAMAS BESTIALISKA HANDLINGAR FÖRRA LÖRDAGEN ÄR SOM HÄMTADE UR ORGANISATIONENS STADGAR FRÅN 1988, THE HAMAS CHARTER.

Israel har ända sedan grundandet 1948 levt med hotet om krig över sig. Dess medborgare är ganska illusionsfria, ständigt beredda på det värsta. Förintelsen lärde det judiska folket att man måste kunna försvara sig. Den handfasta betydelsen av "aldrig mer" skulle kunna sammanfattas i följande uppmaning till omgivningen:" Våga aldrig angripa oss igen".
Men det som inträffade förra lördagen var ändå en chock för många israeler. Det handlar nog mest om en chock på grund av de fatala bristerna från den egna säkerhetstjänsten.
Israel hade invaggats i en falsk trygghet: känslan av att vara en ointaglig fästning, att ha en av världens mest sofistikerade underrättelsetjänster. Lördagen den 7 oktober 2023, för övrigt också Putins födelsedag, brast alla illusioner.

För delar av omvärlden tycks dock chocken ha varit bredare än så. De fasansfulla rapporterna från kibbutzer i Israel, från musikfestivalen i södra delen av landet, från kidnappningarna av vanliga människor  - allt detta för tankarna till ett IS-liknande barbari, inte till en politisk konflikt om land och rättigheter mellan två folk med  legitima anspråk på  ett hem. Till historien fogas nu de värsta massakrerna av judar sedan Förintelsen. Regelrätta pogromer i små samhällen. Banditgäng som skjuter åt alla håll.
Barn och åldringar som kidnappas. Hur är det möjligt?
För Hamas är det uppenbarligen möjligt. Och det är ingenting som plötsligt blev möjligt från tomma intet. Det är handlingar som hämtar sin näring direkt från de idéer som en gång lade grunden för organisationen.
När Hamas ägnar sig åt att slakta judar, och sätter igång en massiv attack som drar med sig vanliga palestinier i  katastrofen, följer man uppmaningen från organisationens grunddokument, antaget 1988.
Så här står det i Hamas  ursprungliga stadgar: "Domedagen kommer inte att inträffa förrän muslimer strider mot judar och dödar dem. Sedan kommer judarna att gömma sig bakom stenar och träd, och stenarna och träden kommer att ropa: O, muslim, det finns en jude bakom mig, kom och döda honom".

Hamas dokument är fullt av klassisk antisemitism, av det mest vidriga och farlga slag. Judarna sägs vara ansvariga för allt från franska revolutionen till första och andra världskriget samt till Rotary och FN, som de uppges styra. Det uppmanar inte bara till att eliminera Israel och beriva en "oerhört vittomfattande kamp mot judarna". Hamas utfärdar också en skarp varning mot de muslimer som inte vill delta i det heliga kriget mot sionisterna. En sådan vägran är "högförräderi och förbannad vare den som inte gör det", står det att läsa i stadgarna, rakt igenom impregnerade av religiös fundamentalism. Kvinnan är till för att fostra sina söner till det heliga kriget mot " judarnas nazism", får vi veta.Hon kan omöjligen separeras från islam. Hon är en bricka i det heliga kriget, utan möjlighet att välja sin väg genom livet.
2017 valde Hamas att revidera sitt grunddokuument. Den våldsbejakande islamistiska retoriken tonades ner, Men efter förra lördagens bestialiska attack framstår nyspråket bara som en fasad. Den teoretiska kärnan från 1988 är intakt, och den omvandlades förra veckan till handling. Ord har betydelse.

                      Israeliska soldater bär bort offer från kibbutzen Kfar Azza

Hamas är inte bara en terrorstämplad organisation. Genom sin faktiska terror visar den sig stå för motsatsen till de värden som bygger våra demokratiska samhällen.

Israel tvingar oss nu hantera ett problem från helvetet, precis som USA efter 11 september. Det måste ske med respekt för krigets lagar och den humanitära rätten. Lärdomarna från attackerna mot New York 2001 är att aldrig underskatta den radikala islamismen, varhelst den visar sitt fula tryne.
Israel åtnjuter med rätta omvärldens solidaritet efter förra helgens grymheter. Måtte inte landet rusa vilse och vidta överdrivna åtgärder när man nu tvingas  lägga all kraft på en sak: att försvara sig.

Underlag: Peter Wolodarski, DN






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar