söndag 8 oktober 2023

ATT FLYTTA OCH SÄLJA HUS



 För några veckor sedan berättade vi i en blogg att redaktionen bestämt sig för att lämna Höganäs, sälja huset och slå sig ner i Nyköping för gott.
Orsaken till det här beslutet är att vi tycker det börjar bli alltför jobbigt att packa bilen, bära ett tungt bagage ut och in, och sedan köra de 50 milen mellan Höganäs och Nyköping, 5-6 timmar i vått och torrt, i ljus och mörker, i olika väglag och i olika tät trafik.
Det har handlat om runt 10 tur- och returresor varje år, cirka 1000 mil om året. På de sju år vi haft huset i Höganäs har vi alltså pendlat 7000 mil, drygt ett och ett halvt varv runt jorden. Och det har inte varit gratis.

På alla dessa resor under alla år har vi haft vår katt Pricken med oss i bilen i sin bur. Inte vid något enda tillfälle har det varit några problem med detta. Hon sover, även om vi gör någon rast, och vaknar till och jamar först när vi är nästan framme. Hon måste känna det på sig.

I en blogg för 6-7 år sedan berättade vi hur det gick till när vi köpte huset i Höganäs. Men det är en alldeles särskild historia.

Åren i Skåne har vi uppskattat mycket. Där finns mycket att se och göra, avstånden är korta och vägarna är fina. Vi märkte också ganska  snart att släkt och vänner gärna kom och hälsade på när vi var där nere, ofta i samband med någon Europaresa.
 Problemet när man pendlat på det här sättet har varit skötseln av trädgård och hus på båda ställena. Med hjälp av Veteranpoolerna i Nyköping och Höganäs fick vi  trädgårdshjälp, klippning av gräs och häckar och städning på tomterna. Men sådan hjälp får man inte heller gratis. Våra grannar har hjälpt oss med posten och våra barn har tittat till husen, vattnat blommor osv.


Vi lämnade Höganäshuset till Fastighetsbyrån för försäljning vid midsommar i år, hos samma mäklare som skötte vårt köp av huset för 7 år sedan. Vi ringde helt enkelt till den mäklare som vi anlitade då, men hon var mammaledig så nu hade andra tagit över.
Man lät fotografera huset in- och utvändigt och lade sedan in bilderna på Hemnet. 
500-1000 läste annonsen varje vecka inledningsvis och spridda bud droppade in. Det visade sig snart vara allmänt svårt att sälja hus sommaren och hösten 2023 beroende på det osäkra ränteläget då. Antalet läsare av Hemnet höll sig i september runt 400-500 per vecka.
För oss som säljare komplicerades bilden av att värmepumpen i källaren krånglade. Vi fick dock, efter många om och men, kontakt med en duktig rörmokare som bytte ut diverse komponenter. Sedan han monterat in dessa fungerade pannan bra. Detta var den 19 september. Dagen efter, 20 september, kommer ett ungt par, som på beställning, tillsammans med föräldrarna, och besiktigar huset grundligt. De var mycket intresserade - tala om timing! Vi hade anmält till mäklaren att vi gärna lämnade kvar tunga möbler, mattor, tavlor och Tv mm. Det var så de här spekulanterna ville ha det, så de bestämde sig genast att köpa huset. Ett par dagar senare träffas vi hos mäklaren och skriver kontrakt utan vidare prutningar.
Det här var en bra lösning för båda parter och vi slipper ifrån flyttstädningen.
Dagen efter åkte vi tillbaka till Nyköping.

Vi bestämde inflyttningsdag till den 14 december, så det är bra med tid för oss att ta hem det lilla vi vill ha kvar, kläder, sänglinne, verktyg, böcker och prydnadssaker. Gräsklipparen gav vi till mannen som klippt vår gräsmatta under alla år, han hade kört sönder sin egen. Vi avtalade slutligen med en duktig och villig ganne att se efter trädgården under hösten medan vi är borta.

Tack och farväl Höganäs.
Robin och Marion























































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar