tisdag 17 oktober 2023

SMÅMULLIGT ÄR BÄST


 MÄNNISKANS KROPP VILL VARA TJOCK

Att vara småmullig är bra. Det visar forskningen nu (DN 12/10). Och det är inte bara något enstaka rön det handlar om, utan flera stora studier, resultatet är tydligt. Inte bara lever personer som har lite hull lika länge som alla andra -  de lever längre. Detta är förstås goda nyheter för alla lagom tjocka, som hittills trott att det inte finns något som heter lagom tjock, att det bara finns tjock och att tjock är dåligt.

Men det verkligt sensationella här handlar egentligen inte om våra kroppar, utan om våra sinnen. Hur otroligt envisa vi är. Konfirmationsbias kallas den mänskliga mekanismen att bara vilja ta till sig information som bekräftar ens befintliga uppfattning om saker och ting, och ignorera allt annat. Någon gång började vår art alltså tänka att det var fult och fel att vara fyllig, och sedan har vi hållit fast vid det. Vi har vägrat fatta vinken, trots att vinken är våra egna vilt gestikulerande kroppar.


Tänk alla som kämpar med att bli smala. Som ibland tillbringar hela livet i kamp mot vågen, jojobantar, dricker näringsdrycker, testar en massa konstiga extremdieter som gör anspråk på att vara "det naturliga för oss". Varje oundvikligt misslyckande har människorna, med sin konfirmationsbias, förklarat med dålig karaktär -  när den simpla sanningen är att kroppen bara sett till att återskapa balansen.
Det är så uppenbart när man tänker på det. Övervikt är inte övervikt utan trivselvikt. Det är det normala läget för kroppen, det är dit den strävar. Kroppen vill ha ett litet reservlager, inför vintern, inför sjukdom, inför dåliga tider.
Den vill inte ha bmi 19. Den vill äta en god frukost i sängen. Och efter en stund blir den rastlös och behöver få komma ut på promenad, en lagom lång promenad, blir det för intensivt kräver den en kaka. Det är den fysiska verkligheten, och det är alltså inte den som är problemet - det var den påhittade bmi-formeln, hela tiden.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.

PS: bmi står för Body Mass Index.
       bmi = Kroppsvikt  (kg) dividerat med kroppslängden i kvadrat (m)
       (enl Wikipedia)













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar