Han är av svenska folket mest känd och älskad som skämttecknare och berättare av mästerliga historier om befolkningen i Småland ch Roslagen. Bland annat skapade han Kolingen, en gentleman i trasor, som ofta dök upp i hans berättelser. Kolingen är nära släkt med danskarnas Storm P:s öltörstiga gubbar. De båda nordiska mästarna i tecknad, nordisk folkhumor uppskattade varandra mycket.
Albert Engström hade en stor bredd som författare och uppskattades högt inom den akademiska världen men kanske framför allt av folk i gemen.
- Tillåt mig presentera min svärmor, fröken Karlsson. Passar galoscherna?
Albert berättelser från Småland och Grisslehamn, dit han flyttade 1909, är synnerligen underhållande och även underfundiga. Hans far var stins i Småland och han fick därför redan som ung god kännedom om Småland och småländska original.
Om smålänningar sägs i Nordisk Familjebok från 1917:
Smålänningen är till sin natur vaken och intelligent, flitig och strävsam, rask och hurtig, men likväl foglig till lynnet, händig och slug, hvilket allt medför åt honom den förmånen, att han även med små medel kan taga sig fram i lifvet.
Till smålänningar räknas i allmänhet inte kustlandets inbyggare.
1897 grundade Engström skämttidningen Strix som har blivit klassisk. Strix sammanslogs 1924 med skämttidningen Söndags - Nisse och blev därefter Söndagsnissestrix.
Det torde till stor del vara Albert Engströms förtjänst att vi fortfarande kan få en snaps till kräftorna i augusti, till sillen i midsommartid och till maten på jul - och påskborden. Den 27 augusti 1922 avhölls nämligen en allmän folkomröstning om ett eventuellt rusdrycksförbud i Sverige. Kampen stod hård mellan de båda lägren. Till slut segrade emellertid linjen "säg ja till spriten" med 50% över förbudsidans 48%. Många ansåg att Albert Engströms affisch mot ett förbud till slut avgjorde kampen. Så här såg den ut:
Underlag: Sköna Skämt, insamlade av Sten Möllerström. Bra Böckers förlag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar