torsdag 26 oktober 2023

ORBAN FJÄSKAR FÖR PUTIN


 ORBÁNS FJÄSK FÖR PUTIN ÄR TRAGISKT
Den 23 oktober är i Ungern en minnesdag för revolten mot Sovjetunionen 1956. I år valde premiärminister Viktor Orbán att ägna dagen åt att jämföra Europeiska Unionen mot Sovjetunionen. Han sade dock att EU - till skillnad från Sovjetunionen - inte är utom hopp.

Att Orbán är fientligare mot väst än mot de makter som i dag i realiteten  speglar Sovjets imperialism och statliga övergrepp är häpnadsväckande, men tyvärr inte överraskande.
Orbán har under mer än ett decennium monterat ner massmedias och rättsväsendets oberoende. Det har gått så långt att Ungern inte längre kan betraktas som en fullvärdig demokrati enligt EU-parlamentet. Och unionen har stoppat utbetalningar på miljarder kronor till landet.


I förra veckan besökte Orbán Kina  och Xi Jinpings konferens om projektet "Den Nya Sidenvägen".
Där frotterade han sig också med Vladimir Putin, under dennes första utlandsresa sedan internationella brottmålsdomstolen ICC utfärdade en arresteringsorder mot honom i våras. Orbán har tidigare motsatt sig militärt stöd till Ukraina, lagt veto mot Eu-sanktioner gällande rysk energiindustri samt vägrat svartlista ryssar som EU fryst tillgångarna för och placerat inreseförbud på.
Samtidigt som Ungern högtidlighåller kampen mot Sovjet undergräver landets premiärminister motståndet mot Rysslands invasion av ett europeiskt land. Orbáns nonchalans över europeisk säkerhet är total. På måndagen skickades Sveriges Nato-ansökan till det turkiska parlamentet. Men den måste också ratificeras av Ungern, som nu förhalar säkrandet av vår gemensamma säkerhet.
Som bankomat är EU lockande för Orbän, men i övrigt fjärmar han sig från den europeiska frihetsidén.
Orbän har dock rätt i att EU inte är utom hopp, förhoppningsvis gäller det också Ungern.

Underlag: Max  Hjelm, ledarskribent  DN.

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar