lördag 17 december 2022

FURUVIKS SCHIMPANSER


 GROTESKT ATT SKJUTA SCHIMPANSER
Vad är det med alla rymningar från djurparkerna på sistone? Vildsvinet i Skånes djurpark. Den giftiga kungskobran och ugglorna på Skansen. Och så nu: Schimpanserna på Furuvik. Det är lätt att skämta om. På något vis hänger det kanske ihop: Vi ser i grunden djuren som en sorts roliga Disneyvarelser. Och då behöver man inte tänka så mycket på säkerheten eller om de mår bra.
Den mentaliteten blev som allra tydligast i varghägnet på Kolmården. Djurparken förstod sig inte på vargarnas väsen, utan behandlade dem som tama, lät besökarna gå in till dem. De blir inte tama, de blir bara människovana, alltså orädda. Flera gånger försökte vargarna ta sig ut ur hägnet. Flera gånger gick de också till attack. Men Kolmården tog det inte på allvar. Försommaren 2012 hittades till sist en vargskötare död i hägnet, allt skildrat i Lars Bergers reportagebok "Vargattacken".

Man kommer att tänka på det här igen när man hör om schimpanserna på Furuvik. Schimpanserna är våra närmaste släktingar. De hålls fångna på små ytor där de hindras från att utöva sitt naturliga beteende. En av dem, Santino- nu skjuten, blev världsnyhet när han började samla stenar varje kväll efter stängning, och kasta dem på besökarna dagen därpå, i en tydlig markering av ovilja och olust. Man har nu skjutit ihjäl fyra av dem. Tre lever och är nu infösta i aphägnet.


Schimpanserna som rymde har tagit sig ut många gånger tidigare, säger Ing-Marie Persson, som jobbat med aporna i över 30 år. - De har varit ute ett flertal gånger men det har vi fixat, säger hon.
Det är ingen fara med det. Det är groteskt och galet att skjuta dem, det borde vara straffbart. Vad vi gjorde var att vi flyttade undan  alla som inte känner dem. Sedan kunde vi på ett lugnt sätt ta in djuren igen. De är högt stående intelligenta djur och fattar vad som är på gång. De tre som nu överlevt kommer att bli djupt traumatiserade av att schimpanser i deras flock dödats. Om till exempel en hona förlorar sin unge är det viktigt att hon får bära den döda ungen en tid innan hon kan leva vidare själv.
Det är otroligt oprofessionellt att agera så som djurparksledningen nu gjort. 
Vem skulle kunna tänka sig att åka till Furuvik i framtiden och se på de tre överlevande schimpanserna, vad skulle man säga till sina barn?

Underlag: Dagstidningar och Lisa Magnusson DN.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar