tisdag 20 december 2022

ORBÁN UTNYTTJAR EU


 ORBÁN UTNYTTJAR EU PÅ ETT SÄTT SOM INTE GÅR ATT ACCEPTERA. EU:S PENGAR SKA INTE GÖDA KORRUPTION. SÄTT DÄRFÖR TYDLIGA GRÄNSER FÖR UNGERNS PREMIÄRMINISTER.

Man kan fråga sig hur det kom sig att Viktor Orbán förvandlades från en slank, långhårig frihetskämpe till en mätt, maktfullkomlig Putinkramare?
Zuzanna Scelènyis bok om Orbán ger svaret: "Orbán har inte förändrats. Han har alltid varit en skrupelfri maktspelare som använt alla medel för att gynna sig själv". Någon gång på vägen mellan det ena och det andra klippte han av sig håret och rakade bort skägget. Han bytte ut kravet på demokrati mot paroller om nationell storhet och bestämde sig för att skapa dagens auktoritära och korrupta EU-land.
Det är Zuzanna Scelènyi som i boken " Tainted Democracy. Viktor Orbán and the subversion of Hungary" ger en avslöjande bild av Orbáns politiska metod. Hon vet precis vad den innebär, de har varit studentkamrater.
Under 1980-talet hörde de till samma  krets, gick med i Fidez (det ungerska nationalistpartiet) och blev unga företrädare för de liberaler som krävde frihet och demokrati i Ungern. I boken beskriver hon den, i huvudsak oblodiga, revolutionen som ledde till kommunismens fall. Orbán spelade då en viktig roll. När han klev upp i talarstolen på Hjältarnas torg i Budapest sommaren 1989, och krävde att Sovjetunionens trupper skulle lämna Ungern, visade han mod och ledarskap.
Han var skicklig men också hänsynslös. Skandaler och korruption har kantat Orbáns väg till makten.

Orbán har gjort människor, företag och institutioner beroende av hans välvilja och därför lojala med hans regim. På en aktuell lista över Ungerns 200 rikaste är till exempel två tredjedelar avhängiga Orbáns förmåner. Scelènyis dystra slutsats är att "nästa generation" kanske kan göra Ungern till en verklig demokrati. Men det finns tecken på att Orbán börjar tappa greppet. Ungern har stora ekonomiska problem. Landet är beroende av att EU:s gigantiska bidrag fortsätter att flöda, men Orbáns utpressningstaktik har inte fungerat fullt ut. Förra veckan släppte Ungern sitt veto rörande EU:s stora räddningspaket till Ukraina. Men kranen med EU-pengar har inte öppnats ännu. Ungern måste fortfarande leva upp till sjutton ganska tuffa krav på reformer, bland annat att göra Högsta domstolen oberoende av den politiska makten. Det är faktiskt inte rimligt att EU fortsätter att ösa pengar över Ungern om landet inte kan garantera att pengarna inte missbrukas och göder inhemsk korruption. Då krävs många reformer.
Hur är det till exempel möjligt att Ungern kan strunta i att väcka åtal mot mot personer som EU:s bedrägeribyrå Olaf har pekat ut som ansvariga för brottsligt missbruk av EU-medel ? Sådant gör vilken skattebetalare som helst förbannad.

Just nu pågår inom EU diskussioner om att frysa Ungerns fortsatta EU-bidrag. Flera medlemsländer uppges emellertid tveka med en en frysning eftersom de inte vill medverka till att det bidragsberoende landet faller omkull.
Men alla som läst Szelényis bok inser att det måste sättas extremt tydliga gränser för en sådan som Orbán. Han har utnyttjat och samtidigt baktalat EU under så  många år att till och med hans partivänner börjar få nog. Det budskapet borde Orbán ha fått redan i början av 1990-talet, när han  började mygla sig fram till makten i Ungern.
Men för EU är det inte för sent att sätta stopp för maktspelaren i Budapest.

Underlag: Annika Ström Melin, journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar