lördag 10 december 2022

HUR MÅR VÅRA FÅGLAR?



 FLERA SYDLIGA FÅGLAR - OCH FÄRRE NORDLIGA
Är det ovanligt ont om talgoxar denna vinter? Och är det ovanligt gott om koltrastar?

Frågorna kommer från dem som plikttroget laddat sina fågelmatare med frön och talgbollar och vill ha matgäster, men saknar den vanligaste av alla - talgoxen som alltid vinner den årliga fågelräkningen "inpå knuten".
Vinterfåglarna räknas varje år i ett riksomfattande miljöövervakningssystem av Lunds universitet i samarbete med Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Artdatabanken. Många hundra fågelentusiaster räknar antal och arter en gång i månaden från oktober till mars. Pippiskolan har medverkat i tjugofem år.
Årets vinterdata är inte sammanställda än, men går man för trenderna för våra vinterfåglar ser man att åtta arter har ökat i antal och sex har minskat, räknat på totalt 113 arter under en tioårsperiod. Bland dem som ökat är bland andra tjäder, knölsvan och koltrast. Minskat har bland andra talltita, gräsand, kråka och talgoxe, den senare med två procent.
Bland 30 arter av sjöfåglar har antalet ökat kraftigt. Trenden är att 14 arter ökar och två minskar. De som ökat mest är bland andra toppskarv, flera andarter, häger och sothöna. Minskat har ejder och vigg.


Den goda utvecklingen för sothöns ser ut att hålla i sig. Så sent som första veckan nu i december trängdes överraskande flera hundra sothöns i ännu öppna fågelsjön Fysingen i Uppland.
 Några arter har utmärkt sig med stadig ökning under lång tid som havsörn, blåmes, korp, grågås och stare.


Över en tjugoårsperiod är bilden svagt negativ för fåglar som är beroende av en viss livsmiljö. Särskilt tydligt är det i skogen i brist på döda träd och bland jordbruksmarkernas fåglar som länge har haft problem i det moderna jordbruket.
Störst förändringar sker i fjällmarkerna med en ökning på 3,3 procent de senaste åren,  vilket både glatt och överraskat forskare i vårt varmare klimat och när fjällhedarna växer igen. Även våtmarkernas fågelfauna i södra Sverige ökar med nära 4 procent senaste 10 åren, tack vare fler sångsvanar och tranor. Tydligt är att många unga miljöaktivister limmar fast sig på motorvägarna alldeles i  onödan i kamp för våtmarkerna.
Alla siffror indikerar att vi får allt fler sydliga fåglar och allt färre nordliga fåglar i landet. Samma sker över hela Europa och det varmare klimatet gynnar allmänt sett sjöfåglarna. Knipa och vigg söker sig norrut.  

Underlag: Fågelkännaren Åke Ekdahl, DN


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar