torsdag 15 juni 2023

ÄR TRUMP--ERAN SLUT?


 Donald Trump har under flera år vid ett otal tillfällen visat att han i grunden är en fräck och oärlig person, rentav kriminell. Att en sådan man kan dupera väljarna så till den milda grad att de väljer honom till landets president är ytterst märkligt. Nu tänker han tydligen försöka upprepa triumfen från 2016 då han slog Hillary Clinton med en hårsmån. 
Stormningen av Kolosseum efter förra valet, som han förlorade, får väl anses vara " höjdpunkten" i hans brottsliga karriär som uppviglare. Men mycket mer torde han få stå till svars för den närmaste tiden:
-- En tidigare våldtäktsanklagelse har han lyckats tysta med någon miljon dollar.
-- Förfalskning av checkar - kan ge flera års fängelse.
-- Vid valet 2020 uppmanade han valförrättaren i Georgia att hitta 11780 Trump-röster. De skulle ha gett honom segern i Georgia. Samtalet finns bandat och valförrättaren är beredd att vittna.
-- Han har förvarat många kartonger med topphemliga dokument i sin bostad efter presidentperioden och vägrat återlämna dessa.
Tidigare vice presidents, Joe Biden och Mike Pence hade också handlingar hemma efter sina ämbetsperioder men återlämnade dessa omgående när de blev uppmanade. Trump däremot har undanhållit ett stort antal dokument, några så hemliga att de inte ens får användas vid domstolsförhandlingar. Han har till och med gömt dokumenten för sina advokater. Det är för denna mörkläggning Trump åtalas. Straffet kan bli mycket kännbart.


Politiskt är det hela inte särskilt komplicerat. Trump lär leda i mätningarna inför republikanernas primärval nästa år. Men allt kan ändras om han döms, vilket han kan bli. Att anklagelserna mot Trump är politiskt motiverade tycks de flesta republikaner anse och naturligtvis Trump själv.
Enligt tv-bolaget CBS mätningar håller cirka 75 % av de republikanska väljarna med honom.
"Mina opinionssiffror skjuter i höjden", sade Trump i förra veckan.
Att justitiedepartementet åtalar en tidigare president, som dessutom är utmanare till den sittande presidenten i nästa val, är synnerligen anmärkningsvärt men inte fel, tycker många  bedömare.
Blir Trump fälld och kanske redan sitter inne vid nästa val 2024 torde Trumpepoken vara helt slut, till lättnad för alla demokrater i USA och till lättnad för många statsmän runt om i världen, dock inte för Putin och hans anhang.

I DN 15 juni citeras Trumps egen förre justitieminister Bill Barr: "Om ens hälften av det som står i åtalet är sant så är han rökt".


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar