INTE ENS NÄR BROTTSOFFRET GJORT JOBBET KAN SVENSK POLIS LÖSA ETT BROTT.
Mannen som stjäl har fångats på en bild. Det har också registreringsskylten på tjuvens bil. Ändå tycker polisen att det är meningslöst att inleda en förundersökning.
Det är skärtorsdag och vid Rörums gårdshotell i Rörum på Österlen har man börjat plocka undan flaskor och glas efter kvällens vinprovning. Kvar i den gamla tegelbyggnaden sover ägarparets son och sonhustru. De har ett rum som vetter mot entrésidans rullstolsramp. Kanske är det därför de vaknar.
Men de sover fortfarande när en bil rullar in mot hotellet. Föraren och hans medkumpan parkerar intill rampen innan de påbörjar själva inbrottet.
Övervakningsfilmer visar hur dom två männen rör sig hemtamt. Med ett enkelt knapptryck på kodlåset glider de in och börjar länsa vin- och spritförrådet. Lådor med billigt vin såväl som exklusiv champagne bärs i omgångar ner till bilen i omgångar längs rampen. Det är när en vinflaska tappas som det sovande paret vaknar. Mannen springer ut och rycker upp bildörren. Kvinnan tar framkameran och får en bild av bilens registreringsskylt. De två männen rivstartar och far iväg.
112 larmas och får information om bilens registreringsnummer och åt vilket håll männen åkt. Men larmoperatören vill inte skicka någon patrull. Ägarparet Erik och Eva Gilck , som lämnat hotellet och åkt hem, uppmanas att åka tillbaka för att undersöka om tjuvarna lämnat någonting efter sig. Och att dagen efter göra en anmälan på internet.
Så sker också. Sedan kommer Åke på att han satt upp en övervakningskamera mot en förrådsbyggnad. Kanske hade den fångat någon av inbrottstjuvarna på bild?
Det var bättre än så. På nära håll ser man de två männen, och hela sekvensen när koden trycks in, dörren öppnas och männen går in. Bilderna är skarpa , ansiktena väl tydlíga. Ett av dem är bekant. Det är en man som tidigare städat på hotellet. Städtjänsterna hade köpts av ett externt bolag. Gilcks kontaktar ägaren som kommer och tittar på bilderna. Han bekräftar mannens identitet och kompletterar med fullständigt namn, födelsedata och adress i Sverige. Men trots identifiering och registreringsnummer bedömer polisens förundersökningsledare att prognosen var dålig. Förundersökningen lades ner.
Tidningen Ystads Allehanda kontaktades. Och när reportern ringer förundersökningsledaren så var - kan man tänka sig - utredningsprognosen bättre. Förundersökningen återupptogs.( Ystads Allehanda 4/5).
När SVT:s lokala program två veckor senare (SVT Skåne 22/5) uppmärksammade händelsen var förvisso förundersökningen pågående, men beskedet från områdespolischefen var att utredningen skulle dröja till hösten. Ystadspolisen, sade hon, hade mycket att göra.
Mannen bor fem minuters bilväg från hotellet. Bilen med de avfotograferade nummerplåtarna brukade stå parkerad utanför. Så vad är det för massiv utredningsinsats polisen inte har tid med?
Att knacka dörr, att göra en husrannsakan? Att kalla honom till förhör? Utredningen är ju i princip redan gjord avi brottsoffren.
Den misstänkte tjuven har städat på ett annat hotell. Där har också saker - som tv-apparater- försvunnit, berättar Eva Gilck. Om det är samma man som stulit vet man förstås inte. Inte heller om det rör sig om organiserad brottslighet där mannen som kommer från Litauen, bistår med koder och lokalkännedom för att stjäla saker som sedan förs ur landet. En husrannsakan hade kunnat ge svar. Men eftersom en sådan insats tidigast kommer att ske i höst har tjuvarna således hela sommaren på sig att fortsätta sin eventuella stöldturné och tid på sig att föra ut bytet ur landet.
En reporter vi talat med ringer polisen för att få besked om läget i utredningsarbetet. Förundersökningsledaren har semester. Pressjouren vill bara svara på frågor om akuta händelser. Reportern hänvisas till kommunpolis. En telefonsvarare "jag kan inte ta ditt samtal just nu." Rösten hänvisar till den andra kommunpolisen, men utan att ange något telefonnummer. Reportern ringer 11414 och väntar. När uppkoppling sker är det ingen som svarar.
En regional pressfunktion hänvisar till de två kommunpoliserna som inte svarar.
"Det är klämdag i dag" , säger en från polisen som slutligen hör av sig. Reportern undrar nu hur det kan komma sig om två kommunpoliser har samma uppgift, varför svarar ingen, de kan väl båda inte vara lediga samtidigt? "Så kan det bli ibland", säger han som svarar. Vår reporter ringer ett flertal samtal men får inga svar.
Polisen har aldrig haft fler resurser än nu. Antalet anställda har aldrig varit fler. Men det finns ingen patrull att skicka till ett inbrott, vare sig det pågår eller har skett. Tjuvarna begår allt flera brott, somliga avskrivs i brist på resurser eller preskriberas. Polismyndigheten lämnar efter sig allt fler ouppklarade brott, år efter år. Flera brott och högre brottslighet ger krav på ännu större resurser.
Var finns den regering som slutar dalta med denna inkompetenta polismyndighet och formulerar det självklara kravet: Gör ert jobb, och gör det rätt från början.
Underlag: Hanne Kjöller, fristående kolumnist.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar