måndag 5 juni 2023

SVERIGES FÖRSTE KUNG


                                               Olof Skötkonung och hans far Erik Segersäll

Vem var Sveriges förste kung? Svaret beror på vad vi menar med Sverige. Vi söker efter kungar som med visshet har härskat både i Svealand och Götaland. Och då kommer vi till decennierna runt år 1000. Om vi däremot accepterar män som bara har härskat i delar av Sverige, till exempel Mälardalen, och som av omvärlden uppfattades som kungar, kan vi ta oss tillbaka till 800-talet.

Enligt Rimberts biografi över Ansgar utövade en kung vid namn Björn kontrollen över Birka omkring år 830. Vid tiden för Ansgars andra besök i Birka, omkring 852, behärskades området av en kung Olof. Men hans maktställning var svag. Han vågade inte stödja Ansgars mission eftersom kristna präster var illa sedda.
Björns och Olofs kungadömen var alltså inte särskilt starka. De stöddes sannolikt endast av bönder och stormän i Mälardalen.
Som källa för tiden på 900-talet och senare är man hänvisad till Adam av Bremen. Men han skrev sitt verk först på 1070-talet och saknade alltså förstahandsinformation.
I slutet av 900-talet fanns i området tre kungar, fadern Ring och sönerna Erik och Edmund. I övrigt vet vi ingenting om dessa monarker.

Desto fler uppgifter har vi om Erik, i sagorna känd som Erik Segersäll, som skall ha dött på 990-talet. Adam nämner att Erik tidvis också behärskade Danmark. Detta är inte osannolikt. Erik var enligt Adam gift med en syster till härskaren i Polen, vilket vittnar om vida ambitioner att försöka bygga nätverk med främmande härskare.
Erik Segersälls mest mytomspunna seger är slaget på Fyrisvallarna, en drabbning som enligt västnordisk sagotradition, skall ha utkämpats mellan honom och hans landsflyktige brorson Styrbjörn, som stupade.


                                                            Olof Skötkonung
Fullt historisk är däremot Eriks son och efterträdare Olof, mer känd som Olof Skötkonung. Han regerade från cirka 995 till omkring 1022. I fjol var det 1000 år sedan han dog. Olof har av hävd räknats som Sveriges förste kung, eftersom både skriftliga källor och bevarade mynt visar att han utövade kungligt inflytande över bygderna kring Mälaren och kring Vättern.


Sammanlagt några hundra mynt - Sveriges första - har bevarats. Inskriptionerna nämner Olof, präglingsorten Sigtuna samt myntmästarna.

I dagarna högtidlighåller vi 500-års minnet av mötet i Strängnäs 1523 då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. Olof Skötkonung var kung 500 år före Gustav Vasa.

Underlag: Populär Historia 2/ 2019


















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar