onsdag 21 juni 2023

SOMMARSOLSTÅNDET

2

I dag, 21 juni,  infaller sommarsolståndet, i astronomiska termer klockan 14 47 37. Då är det som allra ljusast i vårt land. Sedan går det mot mörkare tider. Vemodigt tycker många, bland andra Alf Henrikson, som för övrigt också har namnsdag just den 21 juni. Så här skriver han:

DEN KORTA NATTEN
Knappt skymmer natten, knappt har dagen flytt
så gryr en annan dag på blanka vatten.
Knappt tystnar gökens rop i sena natten
så stämmer fågelkören upp på nytt.
Då fylls vårt bröst av vemod, och vi klagar
att tiden aldrig ger sig någon ro.
För snabbt försvinner dessa ljusa dagar
då detta land är lämpligt att bebo.



Alf är ett nordiskt mansnamn som möjligen har uppstått som kortform till Adolf. Det har senare förknippats med folktrons alfer. De alfer som spelade en framträdande roll i gammal germansk folktro motsvaras i svensk folktradition av älvorna som troddes vålla sjukdom om man utförde sitt naturbehov eller kastade ut hett vatten på marken utan att förvarna. Älvorna bodde nämligen under markytan nere i jorden.
Namnet Alf finns på runstenar och levde kvar länge i västsvensk namntradition. Det hör till de nordiska namn som fick ökad användning kring 1900, men den stora uppgången kom inte förrän på 1930- och 1940-talen. Den kristdemokratiska partiledaren Alf Svensson, född  1938,  medverkade starkt till att namnet blev populärt.
Vid millenniumskiftet fanns det omkring 28 000 svenskar vid namn Alf.

Underlag: "Världen enligt Alf" av Alf Henrikson och "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar