Cirka hälften av all importerad honung misstänks vara falsk och krafttag krävs nu från regeringen.
Mycket av den honung som importeras till EU misstänks komma från andra källor än bikupan. Hela 46 procent misstänks vara falsk, enligt en undersökning från EU:s anti- bedrägeribyrå som gjort 320 kontroller.
- Extremfallet är en syntetisk produkt som är helt tillverkad av sirap och essenser, som gör att den ser ut som honung. Det är noll procent honung. Kina är extremt duktiga på detta, säger Yngve Kihlberg.
- Det kan också vara en utspädd blandning av falsk och äkta honung. Då kan man lura testerna, eftersom det finns pollen i provet.
Honung säljs direkt i butik men också som ingrediens till livsmedelsföretag och bagerier. Den importerade och falska honungen är betydligt billigare och Biodlingsföretagarna, som samlar cirka 400 yrkesbiodlare, larmar om att problemet är så stort att det håller på att "knäcka hela vår bransch".
- Annan honung tar plats i hyllorna. Jag har flera kollegor i Sverige som inte blivit av med sin skörd sedan förra året. Ingen köper den, säger Yngve Kihlberg.
Yngve Kihlberg var fram till valet aktiv kommunpolitiker för Centerpartiet i Halmstad men är nu yrkesbiodlare på heltid. Det växande problemet med falsk honung gör honom bekymrad.
- Det jäkliga är att vi inte har något kontrollsystem. Det slinker in utan att någon kontrollerar. Det känns inte bra, säger Yngve.
I hopp om att få hjälp har biodlarna vänt sig till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Branschföreningen vill se hårdare krav på ursprungsmärkning, striktare kontroller och importstopp från länder som upprepat levererar falsk honung, såsom Kina. Hittills har responsen uteblivit. Vi borde åtminstone få svar, säger en missbelåten Yngve Kihlberg.
Biodlarna uppmanar konsumenterna att handla svensk honung. De burkarna har tydlig svensk märkning. Och inte bara för att stötta branschen. Även om falsk honung kan vara ganska god så är det den svenska honungen som har betydelse för vår svenska livsmedelsförsörjning och vår biologiska mångfald, säger Yngve Kihlberg och fortsätter;
Det viktigaste med biodlingen är egentligen pollineringen, som är mycket, mycket, mera värd än själva honungen, men det är ju på honungen vi biodlare lever.
Underlag: Toröredaktionen och Erik Nilsson, SvD.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar