torsdag 1 juni 2023

KRISEN I SBB


 ÄR SBB ETT SÄRFALL ELLER KANARIEFÅGELN I GRUVAN?

Om det svenska finanssystemet kraschar kommer fastighetsbolaget SBB att stå som krisens stora symbol, grundat av S-politikern Ilija Batljan 2016 med den bärande idén att köpa upp skollokaler och hyresrätter för lånade pengar och sedan hyra ut dem dyrt till kommunerna.
Först:  Kraftig expansion, skyhöga vinster och sturska löften om "ökad aktieutdelning de närmaste 100 åren"(SvD 11/2 2022).
Sedan:  Pandemi, inflation, räntehöjningar och proppen fullständigt ur. Fastigheterna ner kraftigt i värde. Lånekostnaderna plötsligt exceptionellt höga. Aktien fritt fall, från 68 kronor i december 2021 till knappt 4 kronor i dag.
I måndags rapporterade TT att hela bolaget nu ligger ute till försäljning. I tisdags erfor Dagens industri att finansdepartementet ringer runt och letar köpare till samhällsfastigheter, mycket troligt SBB:s.
Tanken är inte primärt att rädda bolaget, utan sannolikt att förhindra  att lokaler för offentlig verksamhet hamnar i händerna på oseriösa eller politiskt känsliga ägare.
Men syftet kan också vara att hjälpa till att hitta köpare till ett fastighetsbestånd som få i dag är villiga att betala särskilt mycket pengar för. Det kräver normalt sett stora lån och att låna i dag är mycket dyrt. Det svala intresset pressar värdet på SBB:s tillgångar ytterligare, vilket  ökar pressen på bolaget som ju har stora egna lån att betala av på.

Ödesfrågan är nu i vilken utsträckning denna dynamik kommer att sprida sig från SBB till andra aktörer i samma bransch. För faktum är att den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige är klart trängd, som Finansinspektionen skriver i sin stabilitetsrapport på tisdagen.
Det kan inte komma som någon chock. Finansinspektionen och Riksbanken har varnat uttryckligt för den kommersiella fastighetsmarknadens höga skuldsättning i många år.
Drabbas Sverige av finanskris är det sannolikt här den kommer att börja, precis som på 90-talet.
Det värsta scenariot är inte särskilt svårt att se framför sig. De höga räntorna ställer till det för de andra bolagen, precis som de gjort med SBB. De får i sin tur svårt att anskaffa kapital och blir då reella problem för storbankerna. Det vill säga: De har lånat ut för mycket pengar till bolagen, som kanske inte kommer att kunna betala tillbaka. Får bankerna problem blir läget akut. Banksystemet är ekonomins blodomlopp. Slutar det att fungera slutar allt att fungera, varför staten måste kliva in med kraft.

Inget av detta är självskrivet, inflationen kan sjunka tillbaka, räntorna sänkas, fastighetsmarknaden kan stabiliseras, bankerna klara sig utmärkt och ekonomin fortsätta att växa över förväntan.
Men de internationella analytikerna har nu vänt sina blickar mot Sverige. "Ju närmare vi tittar på Sverige, desto värre framstår det", berättade en för Financial Times häromveckan.
Det är en fingervisning om hur allvarligt läget faktiskt är.

Underlag: Ledare DN 1 juni 2023.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar