söndag 18 juni 2023

NY SVENSK ASTRONAUT


MARCUS WANDT BLIR NÄSTE SVENSK I RYMDEN

Nu är det klart att Sveriges ESA-astronaut Marcus Wandt kommer att åka till den internationella rymdstationen. Han blir den tredje i raden efter Christer Fugelsang och Jessica Meir. Målsättningen är att rymdfärden ska ske inom ett år. 
I april i fjol gav regeringen Rymdstyrelsen i uppdrag att i samråd med europeiska rymdstyrelsen ESA rekrytera en svensk till den planerade rymdfärden.
Utbildningsministern Mats Persson kunde i dagarna meddela att Marcus Wandt, i en skara av tusentals sökande, antagits för uppgiften att bli Sveriges tredje astronaut.
De två tidigare: Christer Fugelsang


och Jessica Meir

Vem är Marcus Wandt och vad skall han göra?

Han föddes i Mora i Dalarna 1980 och tog studenten i Älvkullegymnasiet. Därefter utbildade han sig till elektronikingenjör vid Chalmers i Göteborg. Han har fått officersutbildning på Militärhögskolan vid Karlberg. Han är utbildad stridspilot både i Sverige och USA och har tjänstgjort som stridspilot inom Försvarsmakten och som chefstestpilot på Saab Aeronautics.
I november 2022 valdes han bland 22 500 sökande från hela världen och efter omfattande tester in i ESA:s astronautgrupp som består av 17 nya astronauter.

Efter den kommande rymdfärden kommer astronauterna att stanna cirka tio dagar på rymdstationen för att genomföra en mängd vetenskapliga experiment som bara kan genomföras i tyngdlöshet. Det komplexa uppdraget kräver omfattande förberedelser. Marcus Wandt har redan påbörjat sin träning som sker på träningsanläggningar i både Europa och USA. Rymdstyrelsen arbetar för närvarande, i nära samarbete med ESA, med att ta fram ett detaljerat forskningsprogram och förbereda de experiment som den svenske astronauten ska genomföra vid rymdstationen.

Underlag:  Regeringskansliet / utbildningsministerns pressekreterare Agnes Eklund.














































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar