fredag 9 juni 2023

INGEGERD OLOFSDOTTER


 Årets nationaldagsfirande ägde traditionsenligt rum på Skansen. Vädret var strålande. Hela   kungafamiljen deltog, även Chris O´Neill. Kungen höll ett tal som tydligen uppskattades av de som var på plats och hörde det. 
Han berättade om sitt besök vid Sofiakatedralen i Kiev i Ukraina, som såvitt vi vet ännu inte har träffats av någon rysk missil. Han kom då  in på Ingegerd Olofsdotter, denna fantastiska kvinna som i 20-årsåldern lämnade Sverige och gifte sig med  Storfursten Jaroslav I av Kiev, senare känd som Jaroslav den vise.
Vi har tidigare berättat något om henne i en blogg för något år sedan men det kan  finnas skäl nu att berätta något mera om henne efter kungens påminnelse om hennes existens.

Ingegerd Olofsdotter föddes cirka år 1000 som barnbarn till Erik Segersäll och dotter till Olof Skötkonung och hans slaviskt stammande hustru Estrid. Ingegerd döptes tillsammans med sin far och hela familjen vid Husaby källa i Västergötland. Olof Skötkonung räknas som Sveriges förste kristna kung.

Enligt Snorre Sturlasson var hon bortlovad till  Olof Haraldsson i Norge, men han kom i stället att gifta sig med Ingegerds halvsyster Astrid, medan Ingegerds resterande liv kom att tillbringas i östra Europa, i nuvarande Ukraina. Sannolikt har hennes slaviska mor påverkat henne till detta.

1019 ingick Ingegerd äktenskap med Storfursten Jaroslav I av Kiev. Hon antog i Ryssland namnet Irina, ett namn som var känt av ryskspråkiga.


Ingegerd fick nio barn. Genom sina tre döttrar blev hon anmoder till  flera kungaätter i Europa, och som sådan kom hon att bli en centralgestalt i dåtidens Europa. En av hennes söner grundade den tsarätt  som regerade i Ryssland fram till 1598, då den dog ut. Hennes dotter Ellisif gavs i giftermål till Norges Harald Hårdråde, Anastasia till Ungerns Andreas I och Anna till Frankrikes Henrik I. Genom honom blev hon därmed anmoder till alla senare franska kungar.

Ingegerd lät några år före  sin död viga sig till nunna enligt den strängaste ordningen. Hon fick då namnet Anna och räknas i den  ryska kyrkan som helgon, Sankta Anna.
Ingegerds kvarlevor vilar tillsammans med makens i Sofiakatedralen i Kiev som uppfördes till deras ära.


Sankta Anna som mosaik i Sofiakatedralen i Kiev. Hon har blivit Ukrainas frihetssymbol.

Sankta Anna firas som helgon i ortodoxa kyrkan. Den ryska kyrkan donerade år 2009 en del av hennes reliker till den svenska församlingen Heliga Anna av Novgorod. Stockholms katolska stift har 9 februari som Annas helgondag. Hon avled 10 februari 1050.


                                                       Sofiakatedralen i Kiev, Ukraina

Underlag: Wikipedia












































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar