måndag 24 juli 2023

DONALD TRUMP´S BULLSHIT


 STÖTANDE ATT SÅ MÅNGA TILLTALAS AV DONALD TRUMPS BULLSHIT
Förra söndagen avled filosofen Harry G Frankfurt, 94 år gammal. Efter sig lämnar han ett betydelsefullt intellektuellt arv. För allmänheten är Frankfurt mest känd för sitt begrepp "bullshit" och vad som skiljer den som "bullshitar" från den som ljuger.
En lögnare bryr sig om sanningen, förklarade Frankfurt. Lögnaren ägnar sig avsiktligen åt att vilseleda andra, eftersom han har intresse av att sanningen undviks. Den som ägnar sig åt bullshit bryr sig inte alls om vad som är sant eller falskt. Hen är bara intresserad av att forma ett visst intryck hos lyssnaren. Frankfurt anklagade, i en krönika i Time (12/5 2016), Donald Trump för att ägna sig åt bullshit.

Det Frankfurt pekar på är att Trump ofta framför måttlösa uttalanden om sina egna talanger, som till exempel att han har världens bästa minne. Trump vet förstås inte om det är sant. Det spelar ingen roll - han bullshitar. Trump påstår också att ingen är starkare än han. Ingen älskar Bibeln mer, ingen respekterar kvinnor lika mycket, ingen förstår skatt bättre, och så vidare. Hela den före detta presidentens politiska person är en blandning av lögn och bullshit.
Frankfurt menar att bullshit är värre än lögner. Det går att förstå hans åsikt. Sanningen är så viktig att den som helt negligerar betydelsen av fakta inte bara förvränger världen - hen skymfar den.
Samhället måste ha en relation till sanningen. Lögner kan åtminstone skärskådas i debatt, och  lögnaren ställas till svars. Men den som inte över huvud taget förhåller sig till sanningen berörs inte av att bli belagd med sakfel.

I stor skala vore bullshit förödande: Om trätande parter inte bryr sig om vad som är sant och falskt finns risken att hela den politiska debatten reduceras till skrävel och förolämpningar. Intellektuella framsteg skulle vara sällsynta, ansvarsutkrävande omöjligt. Lyckligtvis är det nog inte en sannolik utveckling för samhället. Men Frankfurt lyfte ett varningens finger. Det är stötande, menar han, att en så stor del av den amerikanska befolkningen med så "genomträngande entusiastisk acceptans" tilltalas av en bullshitare som Donald Trump.

Underlag: Jesper Ahlin Marceta, ledarskribent DN.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar