KRIGET I UKRAINA ÄR ETT MÖJLIGHETENS FÖNSTER FÖR ÖSTEUROPA
Estland legaliserar samkönade äktenskap. Förslaget röstades igenom i början av juni efter ett tre decennier långt kulturskifte i landet.
Sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991 har befolkningen blivit mer liberal. Färre anser i dag att universitetet är viktigare för pojkar än för flickor eller att män bör ha större rätt till arbete än kvinnor. Fler kan tänka sig att bo granne med homosexuella.
Baltländerna anses ofta ha kommit längst bland de forna sovjetstaterna i rörelsen västerut. Ukraina och Georgien ligger inte långt efter . Länder som Belarus och Azerbajdzjan har en längre väg att vandra.
Samtidigt förskjuts den politisk-geografiska mittlinjen i EU kontinuerligt österut. Ett särskilt stort språng togs i och med brexit, då 65 miljoner européer lämnade EU. Om unionens mittlinje tidigare kunde dras någonstans mellan Frankrike och Tyskland ligger den i dag uppskattningsvis nära gränsen mellan Tyskland och Polen.
Många länder i Central- och Östeuropa, både bland dem som är med i EU och dem som vill komma med, präglas av traditionella värderingar. Färre invånare tolererar exempelvis abort eller att kvinnor lever ut sin sexualitet.
Allteftersom makt och inflytande förskjuts österut uppstår ett dilemma för västeuropeiska EU-länder. Vi vill ha våra liberala värderingar i behåll. Men vi vill också att länder i vårt närområde ska bli en del av EU-gemenskapen. Hur ska vi nå båda målen utan att kompromissa?
Kanske är kriget i Ukraina ett möjlighetens fönster. Motståndet mot Ryssland är stort, även i öst. Och fiendens fiende är en vän.
Ett exempel syntes nyligen just i Ukraina. I början av juni debatterade parlamentet en ny lag som skulle ge samkönade relationer en juridisk status. Erkännandet vore ett stort steg i liberal riktning.
Kaja Kallas , Estlands premiärminister
" Lagen är som ett leende mot Europa och egtt långfinger mot Ryssland, så jag stöder den", förklarade den konservative politikern Andrii Kozhemiakin, som annars hyser traditionella värderingar.
De flesta skulle önska att EU:s dilemma löstes på annat sätt. Men om kriget i Ukraina för något gott med sig skulle det kunna vara att länder i öst väljer liberalismen för att distansera sig från Ryssland.
Underlag: Jesper Ahlin Marceta, ledarskribent DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar