När Wagnergruppen i juni efter månader av blodiga strider lämnade staden Bachmut i östra Ukraina tvingades Rysslands reguljära styrkor att omgruppera. Ett stort antal militära styrkor flyttades då österut, vilket i stället orsakade brister i försvaret i södra Ukraina, uppger tre underrättelsekällor för Bloomberg.
Nu, när Ukraina rapporterar framgångar i sin motoffensiv runt Bachmut, planerar Moskva att öka rekryteringen från fängelser samt att be Tjetjenien om ytterligare hjälp.
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har sagt att han rekryterade runt 50 000 från ryska fängelser i utbyte mot frigivning, vilket enligt västerländska befattningshavare har motsvarat ungefär hälften av Wagners styrkor i Ukraina. Det finns exempel på de som kommit tillbaka, men minst lika många tros ha stupat i striderna. Just nu behöver Ryssland personer som kan försvara sig i skyttegravar och det är väl vad fångarna duger till. De kan inte köra några fordon och är inte en resurs för framtida offensiver, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.
Enligt Bloombergs källor har antalet fångar ökat stadigt sedan Ryssland tog över uppgifterna från Wagnergruppen. Totalt strider nu 15 000 ryska fångar i Ukraina, enligt källor, som säger att siffran sannolikt kommer att öka.
- En svårighet att rekrytera från fängelser är sjukdomsbilden. Tuberkulos och hepatit är utbrett i ryska fängelser och så klart mental ohälsa, säger Johan Huovinen.
Enligt Dmitrij Medvedev, vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet och före detta rysk president, har 185 000 rekryter tagit värvning i den ryska armén i år, sannolikt en kraftig överdrift.
Medvedev påstår att närmare 10 000 personer har skrivit in sig bara under den senaste veckan efter att Wagnergruppens legosoldater erbjudits att ansluta sig till de ryska styrkorna. Det andra alternativet för Wagnergruppen var att slå sig ner i Belarus. Men de ryska styrkorna leds av Sergej Sjojgju, den person som av Wagnergruppens ledare Prigozjin pekats ut som totalt inkompetent att leda ett förband i strid, varför skulle någon vilja ansluta sig till honom, frågar sig Johan Huovinen.
Dt är osäkert hur många soldater Tjetjeniens ledare , den Putintrogne Ramzan Kadyrov, kan tänkas avvara till det ryska anfallskriget i Ukraina. - Ett par hundra stycken, säger Johan Huovinen. Kadyrov har ingen armé utan en inrikestrupp. Han är visserligen mycket trogen mot Putin men han saknar resurser att avvara.
Även om Wagnergruppen lämnat striderna väntas det inte påverka stridsförloppet. Flera fångar är sannolikt inget krafttillskott för Rysslands del, så den ryska anfallskraften kommer sannolikt att sjunka.
Underlag: Frida Bergkvist DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar