I veckan dog ett barn och fyra skadades av ryska klusterbomber. Sedan krigets början har Ryssland bombat Ukraina med klusterammunition. Ändå reagerar Putin med indignation när det stod klart att USA börjat förse Ukraina med samma typ av vapen.
"Vi har inte använt dem än", ljög Putin. "Men om de används mot oss förbehåller vi oss naturligtvis rätten att svara med samma mynt".
Putin är skamlös. Han tvekar inte att låtsas vara den gode, i strid mot den onde, som om det vore självklart att varje maktspelare spelar charader medan världen ser på.
Dubbelspelet syns till exempel i hans Afrikapolitik.
Inför toppmötet i Sankt Petersburg, där 17 afrikanska statsöverhuvuden deltar, påstod Putin att Ryssland konsekvent har stöttat afrikanska länder i deras "kamp för frihet mot kolonialt förtryck".
Detta skrev Putin bara några dagar efter att Ryssland dragit sig ur det spannmålsavtal som har gjort det möjligt för Ukraina att exportera vete, majs och solrosolja till Afrika.
Putin vill nämligen själv vara den som förser afrikanska länder med mat. Samtidigt har presidenten länge arbetat för att etablera militär närvaro i Afrika - genom Wagnergruppen - en närvaro som inte bara förser Ryssland med guld och diamanter, utan också stärker Putins politiska inflytande på kontinenten.
Det är kolonialism i antikolonial språkdräkt. Putin säger en sak men gör en annan.
Taktiken är inte bara politisk utan också religiös. Natten till i söndags vaknade invånarna i Odessa av att bomberna föll över staden. Sex bostadshus förstördes. Minst två personer dog. Fyra barn skadades. Bland de förstörda byggnaderna finns katedralen Spaso - Preobrazjenskyj, som hör till den ortodoxa kyrkan i Ukraina. Putin har tidigare försökt rättfärdiga sitt invasionskrig av Ukraina med att det ryska och ukrainska folket delar samma tro. Dagen efter bombningen av Odessa deltog han i mässan i klostret i Valaam - ett besök som Kreml noggrant lät sprida bilder ifrån.
Den ryske presidenten har också mycket länge framställt sig själv som en försvarare av traditionella familjevärden. Därför skrev han 2017 under en lag som avkriminalisedrar milda former av hustrumisshandel. Staten ska inte lägga sig i familjers angelägenheter, menar Putin.
Fem år senare bombar han en förlossningsklinik i Ukraina. Lögnerna duggar tätt: 2021 publicerade presidenten en essä, i vilken han beskriver situationen för befolkningen i de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk. Enligt Putin bidade den "nazistiska" regimen i Kiev sin tid, medan den planerade att genomföra nya "massakrer" på oskyldiga civila i landets östra delar.
Rysslands president tecknade en bild av sig själv som räddaren i nöden. Sedan inledde han terrorbombningar av civila mål i Ukraina.
Mellan Putins fullskaliga invasion den 24 februari 2022 och den 18 juni 2023 kunde FN bekräfta 9083 mördade civila och 15779 skadade. Mer än 9000 människoliv som bär Putins märke med sig ner i graven.
I sitt tal till nationen på krigets första dag orerade Putin om att "västerlandet är ett imperium av lögner". Uttalandet är ytterligare en del i bygget av hans eget lögnimperium. Ett imperium som har kostat tusentals människoliv och raserat säkerheten i Europa.
Underlag: Ledare DN 29 juli 2023.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar