SPÄCKHUGGARE ATTACKERAR BÅTAR VID SPANIENS KUST
Späckhuggare fortsätter att attackera båtar utanför Gibraltar.
- Inte igen, säger seglaren Daniel Kriz till CNN, efter att ha fått sin båt attackerad två gånger.
Sedan 2020 har lekfulla späckhuggare utgjort ett problem i Gibraltarsundet. Ett gäng späckhuggare har nu återvänt och ger sig på båtarnas roder.
- Vi kände en plötslig våg som kom från sidan, och efter andra gången vi kände det, så förstod vi att vi hade två späckhuggare under båten, som efter en stund bet av vårat roder. Vi fick segla tillbaka till närmaste hamn utan roder och, så gott det gick, styra med motorerna, säger seglaren Daniel till CNN.
Det var inte första gången som just Daniel Kriz katamaran blev attackerad av späckhuggare. 2020 utsattes han för en timslång attack. Och han är inte den ende som drabbats. Attackerna har ökat, från 52 stycken under 2020 till 207 rapporterade attacker 2022.
De senare årens attacker verkar ha utförts av samma 15 späckhuggare som hittills har fått tre båtar att sjunka och skadat närmare ett dussin, säger den spanska marinbiologen Mònica Gonzáles till CNN.
Enligt expertis, som nyhetskanalen har talat med, verkar det inte vara späckhuggarnas intention att göra människor illa. Det är mest en lekfull handling, menar marinbiologen Hanne Stranger, även om det kan vara läskigt för människorna ombord på båtarna.
Späckhuggaren "White Gladis"
Enligt forskarna tog attackerna fart 2020 , troligen sedan en späckhuggare kallad "White Gladis" fångats i ett fisknät och därefter börjat attackera båtar.
- Personligen tror jag de kommer att minska i omfattning, men inte upphöra helt i närtid, säger marinbiologen Mònica Gonzáles.
FAKTA OM SPÄCKHUGGARE
Kroppslängd: Hanar 9,5 meter, honor kan bli upp till 7 meter.
Vikt: Hane upp till 8000 kg, hona 4000 kg.
Livslängd: Honor upp till 90 år, hanar upp till 40 år.
Utbredning: I alla större hav. Utanför Norges kust finns cirka 1500 stycken, och nästan varje år ses späckhuggare utanför västkusten . Hur många som finns i världshaven vet man inte.
Källor: Moa Haltorp DN och Världsnaturfonden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar