fredag 21 juli 2023

LISA MARIE PRESLEYS DÖD



 Finns det några Presley-fans kvar, som bryr sig om familjen Presleys öden och äventyr?  Vi tror faktiskt att många finns kvar, men de återfinns i de äldre åldersgrupperna. Det är faktiskt 60 år sedan Elvis sjöng "Love me tender" och de andra snyftlåtarna medan flickorna, som då var runt 12- 16 år, blev halvt hysteriska och grät.


Elvis dog 1977, hans hustru Priscilla lever än i dag så vitt vi vet och borde väl vara runt 80 nu.
Dottern Lisa Marie föddes 1968 och avled i San Fransisco i år, 54 år gammal. Obduktionen av henne är nu klar.

OBDUKTIONSPROTOKOLLET
Obduktionen visar att hon dog av att tunntarmen blockerats, vilket enligt rapporten orsakats av en magsäcksoperation som Lisa Marie genomförde för några år sedan, enligt rättsläkaren i Los Angeles.
Enligt läkaren är tarmblockering vanligt efter en magsäcksoperation som utförts i viktminskningssyfte. Enligt en toxikologisk rapport hade hon också opioider och andra smärtstillande mediciner i sin kropp när hon dog. Men det framhålls att dessa inte var orsaken till hennes död, utan döden bedöms vara naturlig.
Lisa Marie dog på ett sjukhus i Los Angeles dit hon förts akut med ambulans efter att ha drabbats av hjärtstillestånd i sitt hem den 12 januari.

EN KULTUR SOM GÅR UT PÅ ATT BLI HÖG
Man behöver inte vara i många kretsar i USA särskilt länge förrän man får frågan: "Do you want to party?"
På många håll är det här landet dessvärre genomsyrat av droger, en kultur som går ut på att bli hög. Man är övertygad om att varje problem kan lösas med ett piller.
Det börjar redan i high school, ibland till och med i middle school. Det röks gräs på rasterna som om det är det mest självklara i världen. Sen sitter de helt borta på eftermiddagarna och lär sig ingenting.
Ofta är det bara början. Det finns knappt en enda amerikan som inte tagit tunga droger åtminstone någon gång i sitt liv. Poppers, kola, ecstasy, speed, heroin, crack.
Ett tag var det receptbelagda piller som gällde, framför allt morfinpreparatet oxikodon. Folk fick tag i det via privatannonser på craigslist. Nu är det fentanyl som gäller. Det är inte bara på högtider det knapras, snorfas, injiceras, sväljs och sniffas. En campingtur till skogen - framför lägerelden - tycker en kompis är det bästa stället att bli hög på. Eftermiddagar på stranden säger en annan. En tredje föredrar soffan under en match i amerikansk fotboll.
Lisa Marie hade svåra drogproblem. Hon gick flera gånger på avvänjning för sitt kokainmissbruk.
Riktigt kritiskt var det 2016, när hennes äktenskap sprack. Under den perioden missbrukade hon, enligt egen utsago, "kokain något fruktansvärt", och sa att hon under två år blandade piller och alkohol. Också hennes son Benjamin fastnade i ett långvarigt missbruk. Till slut, 2020, tog han livet av sig.




BEGRAVD PÅ GRACELAND
Hon begravdes på familjegården Graceland, där hon bodde som barn och som nu är ett muséum och en turistattraktion för Elvis-fans.
Lisa Marie debuterade som artist 1997 men väntade ytterligare sex år innan hon släppte debutalbumet "To whom it may concern", som tog sig in på Billboardlistan och som bäst nådde en femte plats. Hon gjorde flera "duetter" med sin far, dels med låten "Don´t cry daddy", som släpptes 1997 för att hedra 20-årsdagen av Elvis bortgång, och "In the ghetto" från 2007. I båda fallen spelade Lisa Marie in ett eget röstspår som mixades ihop med faderns originalinspelningar.


Lisa Marie begravdes bredvid sonen Benjamin vid Graceland, där övriga döda i släkten vilar.

Underlag: Annie Månsson och Magnus Sundholm, Aftonbladet.







































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar