ÖVERGREPPEN I MANDIPUR ÄR SOM ATT SE KORSFÄSTELSEN PÅ FILM
Det borde vara svårt, särskilt för kristna, att inte se symboliken i bilderna från Indien. Två kvinnor tvingas klä av sig, sedan förs de framåt på gatan av en mobb av män som antastar och förnedrar dem. Till sist förs de ut på ett fält där åtminstone en av dem utsätts för ett outsägligt övergrepp.
Är det inte scenerna från korsfästelsen vi bevittnar igen, en lång Via Dolorosa, den här gången filmad och lagd ut för alla att se?
De vedervärdiga händelserna i Manipur visar utsattheten hos många minoriteter globalt. Självklart är det lätt att uppleva sig som ensam, naken och sårbar, omgiven av en hatisk folkmassa vars "tolerans" lätt kan vändas i motvilja som kan sluta med våld.
Övergreppen skedde i maj men har först nu kommit till världens kännedom. Först nu har också Indiens premiärminister Narendra Modi reagerat och fördömt det inträffade.
Det hela inträffade i delstaten Manipur, där enligt BBC närmast inbördeskrig råder. Den dominerande folkgruppen meitei är hinduer medan den minoritetsgrupp som kvinnorna tillhör är kristen. Konflikten i delstaten sägs vara mer etnisk än religiös, men den påminner än en gång om hur utsatta de religiösa minoriteterna i Indien är när hindunationalismen breder ut sig.
Kvinnorna i Manipur protesterar mot kvinnovåldet
Att de utsatta här är kvinnor är allt annat än en slump. Sexuellt våld används närmast slentrianmässigt som vapen, inte minst av Ryssland i Ukraina och i de etnisk-religiösa konflikterna i Indien. De filmade sexuella övergreppen ska ha motiverats av att - sannolikt falska - rykten spreds om att en kvinna ur meitei-folket våldtagits av en milis från minoritetsgruppen. Så var hämndspiralen i gång.
Men scenerna i Manipur visar också kvinnans ställning, långt ifrån bara i Indien.
Trots att förövarnas ansikten syns tydligt i filmen dröjde det alltså månader innan någon greps för övergreppen. Dessutom är bara en enda man gripen i en mobb på ett dussintal män som klättrar på varandra för att komma åt de försvarslösa kvinnorna. Inte alla män. Men nästan alltid män.
Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar