måndag 31 juli 2023

PUTINS FÖRRÅD AV KANONMAT ÄR INTE OUTTÖMLIGT


Nu förlängs värnpliktsåldern i Ryssland med tre år så att den omfattar alla män mellan 18 och 30 år. Samtidigt slipper dömda brottslingar straff om de deltar i kriget . Men förrådet av potentiell kanonmat är inte oändligt ens i Europas folkrikaste land.

Den stora folkmängden har varit Rysslands trumfkort i krig i flera århundraden. Samtidigt har härskarnas beredskap att offra sina landsmäns liv lett till att fiendearméer till sist har fått ge upp.
Landets ledare, från tsarerna till Stalin, har kastat in ständigt mer manskap till krigets köttkvarnar. Utan hänsyn till förlusterna.
Dagens ledare Vladimir Putin följer i sina företrädares spår. Som överbefälhavare är han ytterst ansvarig för den taktik Ryssland har använt i det pågående kriget i Ukraina - som ofta går ut på att offra våg efter våg av soldater för att erövra ny mark.

Men även om Ryssland är Europas folkrikaste land är inte reserverna av kanonmat outtömliga. Därför införs nu skarpa regler för att öka det tillgängliga manskapet. I tisdags godkände duman en ny lag som höjer ålderstaket för värnplikten. Alla män mellan 18 och 30 års ålder kan nu kallas in för militärtjänstgöring.
Reformen , som träder i kraft vid årsskiftet, kommer fram till 2030 att öka antalet möjliga soldater i Ukraina eller andra krig med två miljoner jämfört med nuvarande system. Det är ett sätt att visa ryssarna och omvärlden att Rysslands konflikt med Ukraina och omvärlden inte är något tillfälligt: den kommer att fortsätta lång tid framöver, och att militär styrka är Putins enda sätt att lösa den konflikten.
En annan åtgärd  är ett beslut i Rysslands högsta domstol häromdagen som i praktiken ger straffrihet åt de flesta brottslingar , dömda eller misstänkta, på villkor att de deltar i "specialoperationen", det vill säga kriget i Ukraina. Eftersom de tjänstgör vid fronten "utgör de inte längre någon risk för allmänheten", skrev domaren.

Även om Ryssland lyckas få fram fler soldater andas åtgärden desperation. Unga rekryter och kåkfarare är en dålig ersättning för yrkesmilitärer och reservister som stupar.
Och samtidigt är landet sedan många år inne i en djup demografisk kris med krympande befolkning och sjunkande medellivslängd. Antalet invånare, som i dag är 145 miljoner, kommer inom 50 år att sjunka till 120 miljoner enligt en FN-rapport.
Krisen har många orsaker. En är covidpandemin som kanske drabbade Ryssland mer än något annat land. Bara under 2020 och 2021 dog 1,7 miljoner fler än vad som föddes. Till detta skall läggas kriget, som har dödat hundratusentals och drivit uppemot en miljon - de flesta unga män - i exil. Putin brukar tala varmt om att ryska familjer ska föda flera barn. Men kampen i sovjetstil med medaljer åt "hjältemödrar" har inte kunnat bryta den trenden. I stället gör oro inför framtiden att allt fler kvinnor väljer att inte föda barn, eller skjuter upp bildandet av familj.
Och i ett land där männen antingen ligger i en skyttegrav eller har emigrerat, blir inte många barn gjorda.

Underlag: Ingemar Nevéus, DN.


 

































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar