måndag 22 april 2024

DAGENS NAMN 23 APRIL-- GEORG/GÖRAN




 Sankt Georg, i  Sverige kallad Sankt Göran eller Sankt Örjan, är ett av den kristna världens populäraste helgon. Det beror inte på hans martyrdöd, om vilken man inte vet mycket, utan på den legend som knöts till honom på 1200-talet. I legenden är Sankt Georg/Göran en riddare som befriar en prinsessa genom att döda draken. Ett urgammalt sagotema. I  den kyrkliga konsten blev Sankt Georg/Göran och draken ett omtyckt motiv.  Under medeltiden räknades Sankt Georg/Göran som en av de fjorton nödhjälparna som antogs komma människor till undsättning vid nödlägen.

                                                       Skulptur från Historiska muséet

Den latinska formen av namnet, Georgius, är känt sedan 1540-talet. Den svenska skaldekonstens fader, Georg Stiernhielm, 1598-1672, använde hela namnet. Vid millennieskiftet hetta omkring 30 000 svenskar Georg eller George. Först in på 1900-talet blev Göran populärt, Göran Persson med flera. I dag bärs namnet av fler än 95 0000 svenskar, vilket gör det till det cirka 20-e vanligaste namnet.

Sankt Georg är scoutrörelsens skyddshelgon och firas av scouter världen över den 23 april.
I Sverige finns omkring 70 000 scouter i 1100 scoutkårer. Ledare och beskyddare av den svenska scoutrörelsen är kungen, Carl XVI Gustav, som också sedan 1977 är hedersordförande i World Scout Foundation.



Underlag: Namnen i almanackan av Bengt af Klintberg




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar