fredag 26 april 2024

NYA FÖRBUD I KRÅNGELSVERIGE


 Inte heller denna regering lyckas med sitt uppdrag att göra tillvaron enklare och friare för landets medborgare.
Kravet på danstillstånd avskaffades förra året, men regeringen smög in ett krav på obligatorisk anmälan som visade sig vara både krångligare och skapa mer pappersarbete. En krögare i Karlskrona fick besök av åtta poliser, när han oavsiktligt missat  att anmäla en alkoholfri ungdomsdans.
Annat är det med nya förbud och restriktioner.
Innan den avgick tillsatte den socialdemokratiska regeringen en utredning fullproppad med de mest perifera omsorger om tillvarons små njutningar och risker. Den skulle räkna portionsförpackningar i snusdosor, nagelfara varningstexter i vinreklam och bedöma farligheten med lustgas.
En borgerlig regering fokuserad på brottsbekämpning borde förstås ha lagt ner den.
Jakob Forssmed (KD) valde att i stället mata den med ytterligare förbuds- och restriktionsförslag för att försvåra privatpersoners alkoholimport, en nischmarknad dominerad av vinklubbar som inte orsakat problem för någon. Den kristdemokratiske hälsoministern tycks leda departementet för överflödiga restriktioner och förbud.
I så fall tycks han ha fått det han önskade. I veckan kom den 460 sidor tjocka bibban "En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas."
I utredningen föreslås att lustgas totalförbjuds " i berusningssyfte" inte bara för minderåriga utan även för vuxna. Trots att den är en relativt "mild" drog, som i en vetenskaplig drogutvärdering från 2022 i den vetenskapliga tidskriften Drog Science, Policy and Law fick värdet 6 av 100. Det kan jämföras med att alkohol får 72, tobak 26 och cannabis 20.
Det finns risker för förgiftning vid frekvent användning av lustgas.  Med förbud följer å andra sidan en hel kontrollapparat för andra näringsidkare, som försäljare av patroner till exempelvis gräddsifoner. Och användning vid Drag Racing förbjuds.
Utredningen hyser en enorm tilltro till signalvärdet av ett statligt förbud.
Men i den mån partybruket inte låter sig förbjudas bort lär den organiserade brottsligheten tacka för ännu en inkomstkälla, och för att delar av rättsväsendet blir upptagna av oväsentligheter.

Polisen ska framöver inte bara jaga lustgas, utan därtill ungdomar som "langar" snusdosor till sina minderåriga vänner. Även skolan ska få i uppgift att upprätthålla ett snusförbud bland eleverna, även utanför skolgården.


Som om inte lärarna hade nog med resurskrävande sidouppdrag, som stjäl tid från undervisningen. Utredningen förutsätter dessutom att lärare och annan skolpersonal också avstår från att snusa i skolan.
De prilliga förslagen bara fortsätter. En dosa nikotinportioner, så kallat vitt snus, måste i fortsättningen innehålla minst 20 portioner. Snus ska även få en godtyckligt vald styrkegräns på 12 milligram narkotika per gram. Tre varningstexter plockas bort från från alkoholreklamen eftersom de anses för milda och varningstext görs obligatorisk även i digitala annonser. Tilltron till de hälsobringande effekterna av förbud och regleringar verkar vara obegränsad. Utredningen yppar däremot inte ett ord om snusets roll för att drastiskt minska den betydligt farligare cigarettrökningen.

Tack och lov avråder utredaren Inga-Lill Askersjö åtminstone från Jakob Forssmeds adderade alkoholförslag. Men att ministern velat gå ännu längre än utredningen är illavarslande.
Hur kan en kristdemokrat så fullständigt glömma bort familjens roll i samhället? Och att ungdomar har föräldrar, som faktiskt har huvudansvaret för deras uppfostran. Särskilt i en tid med stigande brottslighet och sjunkande skolresultat kan inte polis och skola lastas med allehanda perifera uppfostringsuppdrag. Allt som på något sätt är riskfyllt kan inte vara statens ansvar.

Underlag: Mattias Svensson. ledarskribent SvD.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar