måndag 8 april 2024

STENMÅRDEN--- INVASIV OCH SKADLIG


 Satsa en liten slant för att undvika stora kostnader? Sådant är ekonomiskt klokt, men Naturvårdsverket tänker inte så. Myndigheten har stoppat finansieringen för att utrota stenmården, en invasiv och skadlig art, trots att det kostar samhället miljarder. Samma misstag begås som med mördarsnigeln.

Den främmande arten stenmården sågs för första gången i Sverige i Bromölla 2018. Exakt hur djuret hamnade i nordöstra Skåne kommer vi nog aldrig att få veta. Kanske var det en dräktig hona som följde med en lastbil från kontinenten. Under 2022 - 2023 har Svenska jägarförbundet på uppdrag av Naturvårdsverket arbetat med utrotning av stenmården.
När en främmande art, som orsakar stora skador för både människa och natur, dyker upp i ett nytt land finns det ofta goda möjligheter att förhindra etableringen. Men insatserna måste sättas in omgående och pågå tills arten är utrotad. Tar man inte tillfället i akt när antalet individer är få och koncentrerade till en liten yta kommer kostnaderna för framtida insatser  bli mycket dyrare och kanske omöjliga att genomföra.
Stenmården är en sådan "uppdykande" art, där insatserna påbörjades tidigt, men där finansieringen sedan ströps innan arbetet var avslutat.
Arbetet har hittills varit framgångsrikt. 70 stenmårdar har avlivats och vidare spridning har förhindrats.

På kontinenten är stenmården ökänd för att ta sig in i och förstöra fastigheter, och för att tugga sönder kablage i fordon. Samhällskostnaderna uppgår årligen till miljardbelopp och ökar snabbt nu när elbilar blir allt vanligare.


Därtill är stenmårdens påverkan på markhäckande fåglar betydande. I ett globalt perspektiv har invasiva  främmande arter orsakat eller bidragit till  utrotningen av hela 60 procent av de arter som registrerats som utdöda från jordens yta.
Ett skräckexempel är när mördarsnigeln (spansk skogssnigel) upptäcktes i landet och myndigheterna tvistade om vem som var ansvarig för att utrota den.
Då fanns snigeln enbart på en plantskola, dit den kommit med importerade grönsaker. Ingen myndighet tog på sig ansvaret och snigeln spred sig över hela landet. Många hade nog önskat ett annat utfall.

Naturvårdsverkets agerande i Bromölla är både märkligt och oseriöst. Det handlade om 2 miljoner kronor som Naturvårdsverket ville använda till något annat. Generaldirektören Björn Risinger ökar medvetet samhällets kostnader och blundar för effekterna av beslutet.
Vi inom Svenska jägareförbundet har finansierat verksamheten ur egen ficka sedan årsskiftet, i hopp om att Naturvårdsverket eller regeringen inser vad som är på väg att hända.
Stenmården kommer att föröka sig och sprida sig över landet. Till sist kommer möjligheterna att utrota rasen att gå förlorad. Bil- och fastighetsägare får se sin egendom förstörd, försäkringspremierna rusa i höjden och samhällskostnaderna kommer att mångfaldigas.
Men än är det inte för sent att stoppa stenmården! Svenska jägare kan utrota rasen på tre till fem år. Men det kräver ett ingripande från regeringen.

Peter Eriksson, ordförande Svenska jägareförbundet




























/arbete pågår/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar