onsdag 17 april 2024

INDIEN ÄR EUROPAS FRAMTIDSHOPP

                                         Ursula von der Leyen och Narendra Modi

 UTVECKLINGEN I INDIEN PÅVERKAR EUROPA  I ALLRA HÖGSTA GRAD.

Även Indien ska hålla val - och det är ingen liten sak. Valet inleds den 19 april och genomförs i sju omgångar, med presentation av resultatet  den 4 juni. Det mesta tyder på att premiärministern Narendra Modi blir omvald för en femårsperiod, men hur han tolkar sitt mandat har stor betydelse.
Indien är med sin unga befolkning en blivande ekonomisk supermakt. Redan inom några år väntas landet etablera sig som världens tredje största ekonomi efter USA och Kina. Bland G-20-länderna är Indiens ekonomi  i dag det land som växer snabbast, och som inger störst framtidshopp. Detta är skälet till att många svenska företag satsar stort på den indiska marknaden. När Ikeas:s högste chef Jesper Brodin nyligen svarade på fråga vilka marknader möbeljätten prioriterar att investera i, placerar han Indien på första, andra och tredje plats.

Efter självständigheten valde Indien en socialistisk väg med planekonomi och statligt ägande. Först efter avregleringarna i början av 1990-talet, då ekonomin öppnades upp, började fattigdomen pressas tillbaka. Sedan dess har Indiens ekonomi vuxit  med i genomsnitt 6-7 procent per år, vilket har lett till en allt större indisk medelklass.
Välståndsökningen startade alltså inte med Modi, utan långt tidigare. Men Modi har en tydlig strategi att lock utländska investeringar för att skapa en större industrisektor. Han har satt som mål att Indien år 2047, vid hundraårsfirandet av självständigheten, ska ha blivit ett utvecklat land - ett i-land.

Modis parti BJP,  vill att det indiska samhället ska genomsyras av hinduismen. Utövare av andra religioner ska tvingas att stå tillbaka. Han kritiseras för inskränkningar i yttrandefriheten och för diskriminering av muslimer. Särskilt i Kashmir har centralregeringen gått hårt fram.

Under Modis styre har demokratin försvagats, men situationen kan knappast jämställas med den i Kina eller Ryssland. Indien är fortfarande ett land med konkurrerande partier, och på delstatlig nivå styr BJP i bara hälften av delstaterna.
Både Indien och Europa skulle gagnas av ett ökat ömsesidigt utbyte. Det frihandelsavtal som härom veckan slöts mellan Efta och Indien är ett steg i rätt riktning. Förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och Indien pågår, men fortfarande återstår svåra frågor att lösa.
I dag finns över 200 svenska företag i Indien som indirekt sysselsätter 1,2 miljoner människor. Betydligt fler svenska företag skulle starta produktion i landet om det blev lättare att importera insatsvaror och om anställningsreglerna för industrisektorn gjordes mer flexibla - vilket Modi har lovat ska ske efter valet.
Indien är en nyckelspelare när det gäller att minska klimatutsläppen. Därtill behöver Europa Indien för arbetskraft, för att kunna rekrytera tillräckligt många ingenjörer.
Utvecklingen i Indien är helt avgörande för Europa, särskilt i ett läge där Kina bromsar in och blir mer auktoritärt. Europaparlamentsvalet i all ära - men Indiens politiska vägval påverkar oss européer väl så mycket.

Underlag: Jonas Hellman, skribent och rådgivare. Har tidigare varit bosatt i Indien.














/arbete pågår/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar