söndag 21 april 2024

DÖDSHJÄLP ALLT VANLIGARE


Dödshjälp är inte tillåtet i Sverige. Att döda en annan person är brottsligt, mord eller dråp, även om det sker med  personens samtycke.
Dödshjälp kan bli tillåtet i Frankrike redan i vår. Popstjärnan Francoise Hardy är en av många kändisar och debattörer som kräver en legalisering -- och president Emmanuel Macron har sagt att han själv vill bestämma hur och när han ska dö.

En lag om att tillåta dödshjälp i Frankrike ska läggas fram för omröstning i nationalförsamlingen i Paris i maj i år. Det sade president Emmanuel Macron i en känslosam intervju i helgen.
" Det finns situationer som man inte på ett humant sätt kan acceptera. Med den här lagen ser vi döden i ansiktet," sade presidenten till tidningarna La Croix och Libération.
Presidenten berättar att han tagit stort intryck av ett brev från Francoise Hardy, som under 60-talet var en av Frankrikes och Europas största popartister. Sedan många år lider Hardy av obotlig cancer i svalget och hon har talat öppet om sina svåra smärtor och önskan att få dö.


                                                               Francoise Hard
Enligt lagförslaget som franska lagstiftare snart ska ta ställning till ska bara vuxna som är vid sina sinnes fulla bruk och lider av en obotlig och livshotande sjukdom, och vars smärta inte kan lindras, kunna "be om att få hjälp att dö". Minderåriga och patienter som lider av psykiatriska eller neurogenerativa tillstånd, som djupa depressioner eller Alzheimers, kommer däremot inte att kunna göra det, sade presidenten -- en passning till kritiker på hemmaplan som med fasa pekat på exempelvis grannlandet Belgien, där detta är möjligt.
Om medicinsk personal ger sitt samtycke kommer ett dödligt ämne att ordineras till patienten, som kan välja mellan att ta det själv eller med hjälp av en tredje part, som en läkare eller sjuksköterska. Den dödliga substansen ska kunna tas i patientens hem, om denne så vill.

Dödshjälp har blivit ett stort ämne i Frankrike på senare år. Inte minst för att flera kända debattörer påpekat hyckleriet i att fransmännen enkelt kan resa över gränsen till Belgien, Schweiz eller Luxemburg, till exempel, för att ansöka om dödshjälp. År 2022  fick 70 fransmän hjälp att dö i Belgien. Debatten har varit hård. Frankrikes nationella läkarråd, l´Ordre des Médecins, är till  exempel helt emot att dess medlemmar hjälper människor att avsluta sina liv. Däremot är gemene man i landet positivt inställd.


Förra våren inrättade presidenten ett särskilt konvent med 184 personer som fick i uppdrag att vrida och vända  på alla tekniska, juridiska, filosofiska och moraliska aspekter i frågan, och sedan meddela Elyséepalatset sin inställning till eutanasi. Hela 76 procent av medlemmarna i konventet röstade för någon form av laglig dödshjälp. Samtidigt visade flera opinionsundersökningar, bland annat en som gjorts på beställning av tidningen Journal du Dimanche, att omkring 70 procent av fransmännen stöder någon form av aktiv dödshjälp.
Emmanuel  Macron har också flera gånger sagt att  han är för dödshjälp.

I Europa är det i dag sju länder som tillåter assisterad dödshjälp av olika skäl: Schweiz, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Luxemburg och, sedan något år, Spanien och Portugal.
Olika länder har också olika lagar. Till skillnad från exempelvis Schweiz, Kanada och Colombia måste en patient i Belgien inte vara terminalt sjuk, alltså döende, för att kunna ansöka om att avsluta sitt liv på sjukhus. Det räcker att sjukdomen orsakar "outhärdligt lidande".
Belgien är ett av de två länder i världen -- tillsammans med Nederländerna --   där psykiskt lidande är en grund för dödshjälp. alltså inte bara fysiskt lidande.
För 2 år sedan fick en 23-årig kvinna som led av ett outhärdligt psykiskt trauma efter att ha överlevt terrorattentatet på Bryssels flygplats 2016, och lite senare en våldtäkt, läkarhjälp med att somna in.
I både Nederländerna och Belgien kan även minderåriga, under mycket särskilda omständigheter, medges eutanasi.

Underlag. Teresa Küchler, SvD.























































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar