lördag 20 april 2024

KARL XII I BENDER


 I 4 år vistades Karl XII och hans 1500 karoliner i den turkiska staden Bender.

Många minns Bender från historieboken, den lilla, på den tiden turkiska, staden, där Karl XII och hans karoliner bodde i närmare 5 år. De hamnade där efter katastrofen i Poltava i dagens Ukraina. Karolinernas lilla samhälle utanför Bender kallades Karlopolis (Karlstad). Allt slutade med "Kalabaliken i Bender", då turkarna försökte handgripligen kasta ut karolinerna. I tumulten brann huvudbyggnaden upp och med den kungens gåvor från sultaner och shejker samt ovärderligt  vetenskapligt material, som karolinerna samlat i Orienten.


I dag ligger Bender i en utbrytarrepublik som heter Transnistrien, lika stort som Närke och med en halv miljon invånare, mellan Ukraina och Moldavien. Det lär ska finnas stora ammunitionsförråd i området, så det dröjer nog inte så länge förrän Putin är där.

Sommaren 1992 var ett team från SVT-Göteborg där. Man gjorde historien om Karl XII och var naturligtvis då också i Bender. Det pågick skottlossning och oroligheter i provinsen. I Karlopolis fanns husruiner, tunnlar och annat intressant att se på. Plötsligt kom borgmästaren från närmaste stad på besök. Efter en stund erbjöd han sig att sälja Karlopolis till oss för 1000 dollar. Billigt för ett så stort och intressant område, kan man tycka. Nu blev det ingen affär, för ägarförhållandena var ju minst sagt ganska oklara. Men en rolig tanke var det att få äga Karl XII:s Karlopolis. Nu är allt för sent.
I Karlopolis fanns fortfarande en väg som hette "Carlo XII"

Putins folk kommer att rycka in när som helst för att ta  alltihopa. Då kan hans soldater läsa den plakett som vi satte upp på flera ställen och på flera språk: "Här hade kung Karl XII av Sverige sitt högkvarter under åren 1709 -1713." Vem Karl XII var fick de ta reda på själva. Och vad gjorde han där kräver lite större utrymme än en plakett.
Under ceremonin hördes skottlossning nere vid floden Dnestr. Snart utbryter den garanterat sista kalabaliken i Bender.

Underlag: Herman Lindqvist




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar