onsdag 19 oktober 2022

BIDRAGSBROTTEN


                                      Nye justitieministern Gunnar Strömmer

BIDRAGSBROTT ÄR EN AV DE STÖRSTA  INKOMSTKÄLLORNA FÖR GÄNGEN

Det gäller nu för Gunnar Strömmer och andra berörda i den nya regeringen att ta itu med detta.

Det var tänkt som en lyxigare variant av miljonprogrammet (DN 10/10). Inte bara var de tio höghusen av högsta moderna standard med rinnande vatten, wc och centralvärme. Via en 1,5 kilometer lång kulvert kunde deras 5 000 invånare dessutom nå en reception där det gick att hämta paket, beställa städning med mera.
Där fanns också barnpassning, ett motionsrum och en restaurang. Maten ingick i hyran.
På så vis skulle området bli jämställt: i visionen av den nya kärnfamiljen yrkesarbetade både mamma och pappa, och hushållsarbetet lades ut på entreprenad. Projektet rönte stor uppmärksamhet även internationellt. Kunde detta vara framtiden?

Drygt 50 år senare klassas Malmvägen av polisen som ett riskområde, alltså snäppet värre än ett utsatt område, med låg socioekonomisk status, kriminella grupperingar som utövar inflytande på lokalsamhället och offentligt våld som riskerar att skada tredje person. I klartext: gängskjutningar. Det så kallade Turebergsnätverket har tagit över källargångarna och gjort dem till sitt högkvarter. På gatuplanet bedrivs fortfarande förskola, fast bakom tjocka lås och frostat glas. Nattisverksamheten har flyttat längre in i lokalerna efter att huset beskjutits med minst åtta skott. Och den tidigare tillförordnade rektorn, Siv Kevin, säger samma sak som de som jobbar med barn alltid brukar säga (DN 14/10): "Det är skrämmande hur de som dras in i gängen bara blir yngre och yngre. Redan i förskoleåldern kan man se vilka som behöver extra stöttning."

Ännu värre blev det när hyresrätterna skulle ombildas till bostadsrätter. Då engagerade sig en man som var mycket omtyckt i området, och kunde i skydd av sin religiösa fromhet sedan skinna den nybildade bostadsrättsföreningen på miljoner. De boende behövde polisförstärkning när han skulle avsättas.
 Situationen är extrem men inte exceptionell. För Sverige präglas av ovanligt hög tillit, och det är i sig en stor tillgång. Men lagar och regler för det gemensamma kan inte bygga på att alla är hederliga, eftersom alla inte är hederliga. Sverige har varit alltför slapphänt mot dem som gröper ur samhället och välfärden. Så har bidragsbrott blivit en av de kriminella gängens största bidragskällor, visar forskning av kriminologen Amir Rostami. Det finns stora pengar att tjäna, och risken för att åka dit är liten, straffen är låga.
 Och när Sverige väl inrättat en myndighet mot plundringarna av välfärdssystemet?
Ja, då ska den alltså förläggas till Södertälje--en stad som, påpekar Aftonbladets Oisin Cantwell (10/10),  gjort sig känd för att vara infiltrerad av organiserad brottslighet.

Vi får bara inte vara så här naiva.


Underlag: AB, Expressen, Lisa Magnusson DN.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar