fredag 28 oktober 2022

NOVEMBER 2022




 I november omvärvs vi av dimma, is på vindrutan, halka, småsjöar isläggs. Vi går hem och äter gås.
Skolbarnen gläds. Första veckan i november brukar vara höstlovsvecka.

Dagsljuset varar åtta timmar i Skåne, sju timmar i Svealand och fem eller bara fyra timmar i Lappland.
Inte kan vi hjälpa att november betyder nio fast det är elfte månaden av årets tolv. De gamla romarna som ordnade tideräkningen åt oss var inte så noga med sådana detaljer. 
November
1     Vegandagen
6     Gustaf II Adolfdagen. Han stupade vid slaget vid Lutzen 1632 i full färd med att 
bekämpa katolska kyrkans arméer.
7     Kladdkakans dag
12    Arkivens dag
13    Fars dag
14    Ostkakans dag
19    Internationell dag mot barnmisshandel
20    Barnkonventionsdagen
25    Internationell dag mot kvinnomisshandel
26    Köpfria dagen - Buyfree day, internationellt uppmärksammad dag 

HELGDAGAR I NOVEMBER
-   Vintertid övergick vi till 30 oktober
-   Alla helgons dag, helgonens och martyrernas dag firas i Sverige sedan 800-talet. 1953 beslutades att dagen skall infalla på lördagen mellan 30 oktober och 6 november, i år den 5:te. Detta är årets största gravsmyckningsdag.
-   Halloween firas i USA och England på Alla helgons dag den 5 november. Firandet kom till Sverige på 1990-talet. "Spökena" går runt i husen och frågar "Bus eller godis".. Våra barn firar Halloween hela vecka 44.
-   Gustaf Adolfdagen är en temadag. Dagen firas mest i Göteborg, som grundades av Gustaf Adolf 1621. Då finns Gustaf Adolfs-bakelser att köpa med marzipan-bild av kungen.
-   Fars dag är också en temadag.. Firas andra lördagen i november, i år den 5:te. En tårta uppskattas nog mest (mera än en slips i vart fall).
-   Mårtens afton 10 november, men Mårten-dagen infaller först dagen efter, den 11:te. Bloggredaktionen åt gås redan 22 oktober. Då började man servera gås på Tunneberga Gästis i Höganäs. Mannen bakom gåsaätandet känner ni kanske till: Martin av Tours, en from ungrare som på 300-talwet grundade en mängd kloster i Frankrike. Fransmännen ville göra honom till biskop. På valdagen gömde han sig bland gässen, men han avslöjades av de kacklande fåglarna. Gåsätandet anses vara en hämnd för detta.


TÄNKVÄRT
¤   André Manrois
Tankar är som regel ett hinder för en lyckad middagskonversation
¤   Frans Wedenkind
Censur är ett system som visar saker och tings värde genom att förbjuda dem.
¤   Laurence Olivier
Middagskonversation är konsten att tänka på något viktigt medan man säger något betydelselöst.
¤   Max Frisch
Charm som blivit till en hållning är förfärlig. Den är som ett vapenstillestånd med de egna lögnerna.


-   Stora variationer på elpriserna mellan norr och söder
-   Bränslepriserna kommer att sjunka
-   Arbetslösheten sjunker
-   BNP ökar med en procent
-   Svensk industri går bra
-   Inflationen är hög men minskar
-   Turkiet kan rimligen inte bromsa vår Natoansökan så länge till. Ungern släpper igenom oss.

KRIGET I UKRAINA


Kriget i Ukraina rasar vidare. Putin har målat in sig i ett hörn och kan inte komma ut med hedern i behåll. Hans stora bekymmer just nu är att hitta någon som han kan skylla alla motgångarna på. Försvarsministern Sjojgu tycks stå på tur att vara måltavla.
Kriget har delvis gått in i ett nytt skede som kännetecknas av flyg- och robotanfall mot civila mål runtom i landet. Enligt ukrainska uppgifter har 30% av elproduktionen slagits ut, men mycket repareras snabbt. Centrala delar av tätorter slås ut liksom bostadshus, skolor och flera sjukhus har rapporterats skadade. Befolkningen sitter i källare under flyglarmen och i tunnelbanestationer där sådana finns.
Vid fronterna retirerar ryssarna på de flesta frontavsnitt. Ett tiotal ryska fartyg har sänkts på Svarta havet av ukrainska sjörobotar. Den ryska stridsmoralen rapporteras låg från flera håll. Putin tycks ha skaffat sig en tillfällig bundsförvant i Iran, som sänt ett stort antal drönare, ett obehagligt inslag i stridsbilden men inte avgörande på något sätt. Pressen från omvärlden har gjort att Iran upphört med sina leveranser. Iran har ju fått andra problem att lösa, nu är de inrikes.
Putin har tillsatt den mest blodtörstige general han kunde hitta för att bli rysk befälhavare i Ukraina, generalen "Armageddon" Sergej Surovikin. Åtta andra ryska generaler har tidigare försvunnit.
Vad primitiva människor som Putin inte förstår är att man vinner inga framgångar genom att vara blodtörstig. En befälhavare måste vara klok och eftertänksam. Han måste kunna skapa och utnyttja strategiska och taktiska framgångar, säkra underhållsvägar och förbindelser, just sådant som ukrainarna tycks vara överlägsna på. Det återstår att se hur länge denne general blir kvar som befälhavare.
Västvärlden fortsätter att stödja Ukraina ekonomiskt och med vapen och ammunition, trots el- och gasproblem i hela Europa. Den europeiska enigheten mot Ryssland är god.

BONDEPRACTICAN


NOVEMBER- Vintermånaden, i Danmark heter månaden Slagtmånad.

De rika nu feta gäss av mig köpa,
Jag hugger ved, till elden jag löper,
Till bad och okyskhet vill jag dig icke råda,
och ej ta drick och åderlåta.

Ett orosmoln ser vi i Practican:
När S:t Mårtens dag infaller på en fredag, vilket den gör i år, är det risk att fodret inte förslår. Man måste då tidigt slå på fänaden om man har sådan mark i reserv.


Underlag: De Äldste i Sherwoodskogen och Cirka Nitti i Nikkaluokta







































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar