torsdag 13 oktober 2022

UR NYHETSFLÖDET

 

143 LÄNDER FÖRDÖMER RYSSLAND VID  FN-OMRÖSTNING
FN:s generalförsamling röstade på onsdagen med en överväldigande majoritet för att fördöma Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk och Zaporizjzja. 143 av 183 medlemsländer för ett fördömande av Ryssland, 35 lade ner sina röster, bland andra Kina, Indien, Sydafrika och Pakistan. Förutom Ryssland röstade fyra länder emot ett fördömande, Nicaragua, Nordkorea, Belarus och Syrien.

Bangladesh, Irak och Senegal som lade ner sina röster då generalförsamlingen röstade om att fördöma den ryska invasionen av Ukraina röstade nu för att fördöma Ryssland.

DRÖNARE ÖVER UKRAINA
Ukrainas försvar är inte längre särskilt oroliga över att Ryssland satt in  Irantillverkade drönare av typen Shahed, enligt en rapport från SVT:s Karl Fridh Kleberg i Kiev. Man ser inte längre dessa drönare som ett så stort hot som man tidigare befarat. De rör sig långsamt och har visat sig enkla att skjuta ner. Man säger att drönaranvändningen är ett tecken på Rysslands desperation när de börjar få slut på kryssningsrobotar med lång räckvidd.
Den ryska bristen på vapen och ammunition tycks skapa desperation i ryska krigsmakten. I måndags använde ryssarna luftvärnsrobotar mot mål på marken. Ett annat tecken är att man börjat rekrytera soldater bland fångarna i ryska fängelser.

NY RYSK BEFÄLHAVARE I UKRAINA


"Armageddon" eller "Den grymme", så kallas Putins nye befälhavare i Ukraina generalen Sergej Surovikin. Han har en lång historia bakom sig av brutalitet och skoningslös krigföring mot främst civila människor i Moskva, Tjetjenien och Syrien. Nu hyllas han som en "ny frälsare". Sannolikt blir han inte långlivad nere i Ukraina. Många andra chefer före honom har försvunnit eller degraderats av Putin.

PUTINS RASERIANFALL
Attackerna mot Ukraina sedan Krim-bron skadats var ingen vinnande strategi utan snarare ett raserianfall.
Rysslands robotattacker mot Ukraina var extremt dyra. De utarmade landets sinande lager av långdistansrobotar, de träffade inga betydelsefulla mål och attackerna kan sannolikt inte påverka krigets utveckling. Den analysen gör västerländska krigshistoriker enligt nyhetsbyrån Reuter.
"Ryssland saknar missiler för att kunna utföra attacker av det här slaget. Det var inte en krigsvinnande strategi utan en sociopats raserianfall", skriver Lawrence Freedman, professor emeritus vid brittiska War College på plattformen Substack. Varje rysk kryssningsrobot av märket Kalibr beräknas kosta 74 miljoner svenska kronor, vilket betyder att Ryssland bara i måndags avfyrade robotar till ett värde av över 5,5 miljarder kronor, skriver Reuters.

PUTIN SJUK?


I en intervju med Sky News säger chefen för ukrainska underrättelsetjänsten Kyrylo Budanov att Putin är svårt sjuk i cancer. En icke namngiven rysk oligark som står Putin nära säger att Putin lider av blodcancer och att han opererats för detta.
Den ryska säkerhetstjänsten lär ska ha skickat ut ett meddelande till regionala chefer att inte tro på uppgifter om Putins sjukdom. Detta fick emellertid motsatt effekt och många är nu övertygade om att Putin verkligen är svårt sjuk
Både Sky News och New Lives påpekar att alla uppgifter om Putins hälsa inte är verifierade.





















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar