ATTACKERNA MOT CIVILA ÄR PUTINS VERKLIGA TERROR
När Ukraina sprängde Krim-bron på lördagsmorgonen kallade Vladimir Putin attacken för ett terrordåd. Bron byggdes av den ryska ockupationsmakten av militären efter den ryska inmarschen på Krim 2014. Bron stod klar 2018. Antalet dödsoffer vid broattacken uppges ha varit tre. På söndagen och måndagen kom Putins hämnd. Ryska robotar avfyrades mot den ukrainska huvudstaden Kiev. Explosioner rapporteras också från städer som Lviv och Ternopil i västra delen av landet, Dnipro i centrala och Odessa i södra Ukraina.
När röken lättat något under måndagsförmiddagen rapporterade New York Times att minst tio ukrainska städer hade angripits. I Kiev ska flyglarmet ha ljudit under mer än fyra timmar under morgonen. "De sköt bland annat mot universitetsområdet i Kiev, vilket inte ens är i närheten av militära mål", säger Peter Lidén vid Försvarshögskolan.
Samtidigt som de ryska militära ledarna klagar på ukrainsk terror för anfallet mot Krim-bron, som i allra högsta grad är ett högprioriterat militärt mål, låter de sina robotar regna över civila mål i hela Ukraina. Hyckleriet är totalt och signaturen för Putins hela krigföring i Ukraina. "Ukraina hotar oss", sa han och startade kriget. "Ukraina styrs av västliga marionetter". "Terror", sa han vidare och skickade sina missiler mot bostadsområden runt om i landet.
Ett frimärke med en ukrainsk soldat som vinkar åt den ryska robotkryssaren Moskva som ukrainarna sänkt i Svarta havet. Zelenskyj bär på de nya frimärken, som snart släpps, som visar den skadade Krimbron.
Helgens attack på Krimbron var en stor pr-seger för försvararna av det fria Ukraina. Samtidigt var det ett stort bakslag för Putin personligen. Bron var ett prestige- och pr-projekt av högsta rang. Den ryske presidenten körde själv över den vid öppningsceremonin 2018. Hans gamle vän Arkadij Rotenberg var ansvarig för byggnadsarbetet och den skulle tjäna som symbol för att Krim var ryskt en gång för alla.
Putins "hämnd" är ett bevis för att hans vrede över att just bron angripits, dessutom dagen efter hans 70-årsdag är bottenlös.
Men fortfarande finns de, även i väst, som beskriver kritiken mot kriget med Putins (och de forna Sovjetledarnas) favorituttryck: russofobi.
DN:s helgreportage från Cypern visar att ett sådant fenomen verkligen existerar, och att enskilda ryssar ibland klandras för kriget, trots att de kanske är glödande motståndare till Putin-regimen.
Men i ett geopolitiskt sammanhang måste russofobi numera ses som totalt utdaterat som skällsord. Gång på gång tvingas landets grannar erfara vad det innebär att dela gräns med ett auktoritärt, expansivt Ryssland som drömmer om att återupprätta sitt forna imperium.
Det finns bara ett sätt att råda bot på "russofobin". Det är att Ryssland demokratiseras och visar att det kan leva i fred med sina grannar och fullt ut respektera deras självbestämmande.
De ryska attackerna mot civila är ett tecken på svaghet, inte styrka, kommenterade Storbritanniens utrikesminister James Cleverly på måndagsmorgonen. Må Putins vedergällning, och ständiga hot, vara uttryck för en döende regims desperation.
Underlag: Ledare DN 11 oktober 2022.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar