söndag 23 oktober 2022

VILKS NIMIS OCH ARX


HÖGANÄS VILL BEHÅLLA NIMIS OCH ARX 
Höganäs kommun vill bevara turistmagneterna Nimis och Arx genom att göra Vilks byggnadsverk till byggnadsminnesmärken. Markägaren Krapperupstiftelsen har gett en öppning. Men frågan är om länsstyrelsen ändrar ståndpunkt om ett olagligt bygge i ett naturreservat. Och om de frivilliga krafterna som i dag spikar på Nimis räcker som garanti för underhållet.

Bara en dag efter konstnären Lars Vilks  bortgång den 3 oktober förra året deklarerade Höganäs kommunledning att de omskrivna konstverken Nimis och Arx är viktiga att bevara och efterlyste statlig hjälp. Nimis är ingen angelägenhet för staten, deklarerade dåvarande kulturministern Amanda Lind.
I stället gick kommunstyrelsen till länsstyrelsen med en fråga om att göra Nimis och Arx till byggnadsminnen.


Något sådant beslut kommer inte länsstyrelsen att ta i brådrasket, det berättade P1:s Kulturnytt  i slutet av september. Nimis är inte heller laglig så som situationen är i dag, säger länsstyrelsens handläggare Birgitta Roos.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) har inte gett upp hoppet.
 -Vi kommer att ha ett möte mellan oss, länsstyrelsen och Krapperupstiftelsen i slutet av oktober, berättar han.


Konstverken är byggda utan någon som helst typ av tillstånd. Men etiketten "svartbyggen" vill Peter Schölander inte sätta på dem.
 -Ett svartbygge tolkar jag som om du och jag bygger något på egen tomt utan bygglov. Nimis är byggt på någon annans mark, så får man inte göra. Men konst kräver inga bygglov, sedan får väl någon expert titta på vad man definierar som konst.
Efter Vilks bortgång har föreningen "Nimis vänner" bildats, som på ideell basis underhåller konstverket. Enligt föreningen är Nimis nu i mycket bättre skick än på länge, eftersom Lars Vilks livvaktsskydd varit ett stort hinder för underhållet.
Frågan är om frivilliga insatser ger grönt ljus hos länsstyrelsen och Krapperupstiftelsen.
 -Det måste vi reda ut tillsammans, säger Peter Schölander och fortsätter, -det viktiga är att vi bevarar Nimis. Byggnadsminnesmärkning är en väg av flera möjliga.

PS. De latinska orden Arx eller Ars står för "konst" och Nimis "för mycket".


Underlag: Per Eeg-Olofsson, Lokaltidningen Höganäs.






















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar