tisdag 18 oktober 2022

SD:S MAKTCENTRUM


 Sverigedemokraterna fick vänta tolv långa år på att få inflytande över regeringspolitiken i Sverige. När den väl kom var det å andra sidan rejält.
SD hålls utanför regeringen. Men de får ett eget samordningskansli i Rosenbad.

Kristerssons lag har nu gjort sitt första gemensamma framträdande sedan regeringsförhandlingarna inleddes. I skrivande stund (18 okt) har Kristersson till och med hunnit utse sina statsråd. De fyra partiledarna har presenterat den 62 sidor långa luntan "Tidöavtalet", eller "Tidö-laget" som elaka tungor kallar den. Här ingår ett flertal stora politiska åtgärder, många tagna direkt från SD:s önskelista.
"I Regeringen kommer att ingå de tre partierna M, KD och L ", säger Kristersson och fortsätter, "Den regeringen kommer att samarbeta nära med SD i riksdagen.. SD kommer att ha ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet", sa Ulf Kristersson vid presentationen.


Jimmie Åkesson konstaterade att de gärna skulle sitta med i regeringen.
-Nu blev det inte så, därför är det oerhört viktigt att deras politik fått genomslag i uppgörelsen, liksom garantier för att få vara nära regeringsarbetet, sa SD-ledaren.
 -Där vi som största parti i den här konstellationen har fått dels ett betydande genomslag sakpolitiskt å ena sidan. Å andra sidan har vi också fått samarbetsformer som ger oss både nödvändig insyn, möjligheter för oss att bevaka våra väljares  intressen, men vi ska leverera framför allt politiskt.

Före valet rapporterade DN och SvD hur SD-politiker och tjänstemän fick skriva en tenta, bland annat om hur regeringskansliet är organiserat och hur myndigheterna styrs



På regeringskansliet finns omkring 200 tjänstemän som är politiskt tillsatta, och som avgår vid regimskifte. Här formas regeringens politik.
 -Det är en stor samordningsapparat med uppåt 5 000 anställda där regeringens politik utformas, som sedan då ska genomföras.. Att ha den kännedomen är naturligtvis ett stort steg och ett nytt steg för ett parti som Sverigedemokraterna, sa statsvetaren Thomas Persson vid Uppsala universitet nyligen till TV4 Nyheterna.


Underlag: SVT och Thea Mossige-Norheim













































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar