Det är lätt att se potentiella problem för den borgerliga regering som så småningom skall tillträda. Medierna lär inrikta sig på spelteoretiska spekulationer inför de kommande förhandlingarna. Ulf Kristersson och den regering han hoppas kunna plocka ihop gör nog klokt i att fokusera på de möjligheter den kommer att ha.
Många krav ges naturligt av den rådande in- och utrikespolitiska situationen Ett slutet, aggressivt diktatoriskt Ryssland har genom sin krigföring i Ukraina påmint västvärlden om värdet av överlägsen teknikutveckling och förmåga att samarbeta Den förmågan är inte bara vägen till långsiktigt välstånd, utan också en garant för säkerheten. Ukraina gör tappert och framgångsrikt motstånd, men de behöver materiell och ekonomisk hjälp från västvärlden.
Bortom krigsinsatsen väntar en återuppbyggnad och integrering av landet bland Europas fria, marknadsekonomiska demokratier.
Nästa år är Sverige ordförandeland i EU. Då bör varje möjlighet tas att styra agendan mera mot handel, konkurrens och tillväxt, med mindre överstatlig reglering och skuldsättning. En sådan agenda underlättar också för fler länder att bli medlemmar Det blir också den tillträdande regeringens uppdrag att göra Sverige till en fullvärdig och väl fungerande medlem i Natos försvarssamarbete
Energikrisen kräver både akut hantering och långsiktiga lösningar. Särskilt för det sistnämnda finns det hopp. För första gången på länge finns ett regeringsunderlag där man är överens om att planerbar kärnkraft är en bärande del av en växande fossilfri elproduktion. Nu kan beslut som tryggar den långsiktiga elförsörjningen komma på plats.
Det nya parlamentariska läget bjuder inte bara på problem utan också på möjligheter att finna nya majoriteter bortom gamla låsningar.. Det gäller sannolikt fler frågor än kärnkraften.
Många av Sverigedemokraternas väljare stå till höger i ekonomiska frågor och vill se både sänkt skattetryck och ökat spelrum för företagsamheten. En borgerlig regering bör utnyttja detta för att minska skattebördan, gallra bland myndighetsuppdrag och pressa ner utgifter och skattetryck. Ska stödet bland förstagångsväljarna behållas krävs reformer av den genomreglerade hyresmarknaden för att kapa köer och öka utbudet av bostäder.
En ny regering kan med fördel ta sikte på att minska förmynderi och byråkrati kring vardags- och nöjeslivet. Det förtjänar den unga generationen som gjorde stora uppoffringar under pandemin.
Många får även sitt första jobb i denna bransch, som även är viktig för integrationen. Det löjeväckande kravet på danstillstånd bör tas bort omedelbart.. Med gårdsförsäljning kan landsortslivet vitaliseras och svenska producenter växa. En modig regering bör också utreda hur Systembolagets monopolställning bäst kan avskaffas. Våra svenska vingårdar bör snarast ges tillstånd till gårdsförsäljning av egenproducerat vin. Sverigedemokraterna är sannolikt förespråkare för denna småföretagsamhet.
Mycket av valrörelsen har handlat om samsyn inom migration och rättsfrågor. Det blir en balansering för den borgerliga regeringen att utifrån denna samsyn anpassa kriminalpolitiken till vår tids brottslighet, utan att för den skull ge efter för rättsosäkra förslag.
Ett alltför ensidigt fokus på sådana frågor riskerar att ske på bekostnad av många andra utmaningar. Det finns därutöver partipolitiska intressen att bevaka som att betona värden som öppenhet, frihet och tillväxt. Det krävs en bred och kreativ anda och en beredskap att ta vara på de möjligheter som ett nytt parlamentariskt läge innebär.
Underlag: Toröredaktionen och Mattias Svensson, SvD.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar